Ένας από τους πλέον ικανούς ορειβάτες της εποχής μας, ο Ueli Steck, σκοτώθηκε σήμερα από πτώση στην περιοχή του Everest κοντά στο camp II (6500μ.). Ορειβάτες τον είχαν δει για τελευταία φορά στις 4:30 τα ξημερώματα να σκαρφαλώνει στο Nuptse (7784μ.) που βρίσκεται απέναντι από το Everest.

Μια ομάδα από έξη διασώστες περισυνέλεξαν τη σωρό και μια μεγάλη επιχείρηση μεταφοράς με ελικόπτερο που θα προσεγγίσει τα 6400μ. έχει στηθεί για να κατεβεί στο base camp στα 5400μ.

Ο Ueli Steck μαζί με τον σέρπα Tenzing, είχαν σκοπό να επαναλάβουν χωρίς οξυγόνο τη διαδρομή Hornbein του 1963, κάτι που θα γινόταν για πρώτη φορά. Στα σχέδια τους ήταν να κατέβουν στο South Col και κατόπιν να σκαρφαλώσουν μια direct διαδρομή στη Lotse Face πραγματοποιώντας ακόμα ένα ρεκόρ.

Τρεις μέρες πριν ο Steck ανέβασε στο facebook: «μια γρήγορη μέρα από το base camp στα 7000μ. και πίσω. Αγαπώ αυτό το μεγαλειώδες μέρος. Συνεχίζω ακόμα να πιστεύω στον ενεργό εγκλιματισμό. Αυτός είναι πολύ πιο αποτελεσματικός από το να ξοδεύεις νύχτες στο υψόμετρο».  Λίγες ημέρες πριν το ατύχημα, είχε περάσει δυο ημέρες στο camp ΙΙ, περιμένοντας τον Tenzing να αναρρώσει από κρυοπαγήματα.

Ο Ueli Steck ήταν ταυτόχρονα ο αρχηγός μιας εμπορικής αποστολής στο βουνό, ενώ ο θάνατός του ήταν ο πρώτος της σαιζόν.

Γνωστός από τις απίστευτα γρήγορες αναβάσεις του ο Ueli Steck (41χρ.) ήταν κάτοχος δυο Piolet d’ Or to 2009 και to 2014. Τη μεγάλη του φήμη την απέκτησε όταν ολοκλήρωσε τα απίστευτα ρεκόρ ταχύτητας στην τριλογία των φημισμένων βόρειων ορθοπλαγιών των Άλπεων (Matterhorn σε 1:56’40’’, Eiger σε 2:21’26’’ και Grandes Jorasses σε 2:47’33’’) κάτι που του έδωσε το προσωνύμιο «Ελβετική μηχανή». Το 2014 έκανε την πρώτη σόλο ανάβαση της Annapurna, ενώ το 2015 σκαρφάλωσε τις 82 κορυφές άνω των 4000 μέτρων των Άλπεων σε 61 ημέρες!

everest washburn lg-2

Στο Everest είχε ξαναβρεθεί το 2012 όπου το σκαρφάλωσε χωρίς οξυγόνο φυσικά, το 2013 χωρίς επιτυχία, ενώ πέρυσι είχε βρει στο Shishapangma τις σωρούς των Alex Lowe και David Bridges που είχαν σκοτωθεί από χιονοστιβάδα το 1999.
Ένας σπουδαίος αλπινιστής που έσπρωξε τα όρια σε απίστευτα, για λίγες δεκαετίες πριν, επίπεδα.

Υπενθυμίζουμε ότι στο βουνό αυτή τη στιγμή βρίσκονται με σκοπό την ανάβαση (προς τα τέλη του Μάη) και τρεις Έλληνες που συμμετέχουν σε εμπορικές αποστολές: οι Αντώνης Συκάρης και Μάικ Ευμορφίδης και η Κική Τσακαλδήμη.

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.