Οι πρώτες ελληνικές επαναλήψεις στις βελόνες της Παταγονίας.

Μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες που διάρκεσαν σχεδόν ένα μήνα λόγω κακών συνθηκών και κακοκαιρίας, ο Πάνος Αθανασιάδης που βρίσκεται μόνος του στην Παταγονία (El Chaltén Μassif) πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες δυο διαδρομές που συνιστούν τις πρώτες ελληνικές αναρριχήσεις σε αυτό το ορεινό συγκρότημα. Μια σημαντική στιγμή για την ελληνική ορειβασία.

Γενικά τον προηγούμενο μήνα στην Παταγονία επικράτησε συνεχόμενη κακοκαιρία λόγω της επιρροής του ισχυρού φετινού El Niño. Σε δύο σύντομα ανοίγματα του καιρού ο Πάνος σκαρφάλωσε τελικά δύο διαδρομές μαζί με τον Rus Vakrilov (αναρριχητή και φωτoγράφο, μέλος μιας Βουλγαρικής αποστολής). Συγκεκριμένα, στις 22‒12‒2015 επανέλαβαν ελεύθερα την διαδρομή Brenner‒Moschioni (300m, 30°, VII) στην Aguja Guillaumet, χωρίς ωστόσο να φτάσουν στην κορυφή λόγω των θυελλωδών ανέμων και της επερχόμενης χιονοθύελλας. Στο επόμενο μικρό παράθυρο καλοκαιρίας, παρόλη την πρόσφατη χιονόπτωση, κατάφεραν να σταθούν στην βελονοειδή κορυφή της Aguja Poincenot (30‒12‒2015) επαναλαμβάνοντας την κλασική διαδρομή Whillans‒Cochrane (550m, 70°, M4, VI).

Τώρα που οι μέρες του ταξιδιού τελείωσαν, με βάση τις προγνώσεις αναμένεται ένα μεγάλο παράθυρο καλοκαιρίας. Έτσι, αν καταστεί δυνατό ο Πάνος θα επιδιώξει να παρατείνει την παραμονή του εκεί ώστε να πραγματοποιήσει μία ακόμα ανάβαση. Όπως κι αν έχει, συγχαρητήρια Πάνο!

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.