Ο Dean Potter, σκοτώθηκε σε πτήση με Wingsuit στο Yosemite

O Dean Potter (43), ο διάσημος για τα σόλο, τα ρεκόρ και τον αντικομφορμισμό του αναρριχητής, σκοτώθηκε προχθές Σάββατο 16/5, σε ατύχημα στο Yosemite.

Συγκεκριμένα επιχείρησε μαζί με τον Graham Hunt, πτήση με wingsuit, αλλά ποτέ δεν έφτασαν στο σημείο προσγείωσης. Τα ελικόπτερα διάσωσης, τους εντόπισαν μια μέρα μετά και τα αίτια του δυστυχήματος ακόμα ερευνώνται.

Ο Potter, ήταν ένα από τα τρομερά παιδιά της αμερικάνικης αναρρίχησης της προηγούμενης εικοσαετίας, με πάρα πολλά ρεκόρ ταχύτητας στο ενεργητικό του και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχε κάνει ρεκόρ ανάβασης στο Half Dome από την διαδρομή “The Snake” (5.7) και πίσω στη βάση, σε 2:17:52.

Τα τελευταία χρόνια ασχολούνταν με το ίδιο πάθος με το FreeBase και το Slackline, που μαζί με την αναρρίχηση τα αποκαλούσε “outdoor τέχνες”. Η προσήλωσή του και το πάθος του στο “σπάσιμο των ορίων”, τον έφερε σε σύγκρουση με την βιομηχανία των outdoor sports, με αποτέλεσμα πέρσι, ο χορηγός του (Cliff) να τον απολύσει, τόσο για τις παράτολμες δραστηριότητές του, όσο και για δηλώσεις του ενάντια στην “αποστειρωμένη καθαρότητα” που προωθούν στα sport αυτά οι εταιρείες.
Η σύγκρουσή του αυτή με την Cliff είχε κάνει αίσθηση, φωτίζοντας μια υποκριτική στάση αυτών των εταιρειών, αφού ουσιαστικά από τη μια οι χορηγοί απαιτούν από τους αθλητές αυτούς επιτεύγματα, αλλά από την άλλη τους επαναφέρουν στην τάξη, αν αυτά ξεπερνούν τα όρια που αυτές θεωρούν λογικά.

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.