Απρόσμενη κακοκαιρία σκοτώνει 24 ορειβάτες στην περιοχή της Annapurna. Αλλοι 100 αγνοούνται.

annapurna circuit
Σφοδρές χιονοπτώσεις που από την Κυριακή έφερε ο ισχυρός κυκλώνας Hundhud στο νότιο Νεπάλ και ειδικά στην περιοχή του Annapurna, είχαν σαν αποτέλεσμα ένα από τα χειροτερα ορειβατικά ατυχήματα που έχουν συμβεί στα Ιμαλάια.

Συγκεκριμένα 24 ορειβάτες και sherpas που έκαναν το γύρο της Annapurna, ένα από τα δημοφιλέστερα trekking του πλανήτη, έχασαν τη ζωή τους από τις απρόσμενες για την εποχή χιονοθύελλες και τις χιονοστοιβάδες που δημιούργησαν αυτές και που τους βρήκαν στα ψηλά περάσματα  του γύρου, ενώ αγνοούνται τουλάχιστον άλλοι 84, από τους 168 συνολικά που βρισκόντουσαν κάτω και κοντά στο πέρασμα Thorang La σε υψόμετρο 5000μ.  48 έχουν διασωθεί.

Τα ελικόπτερα της διάσωσης που πέταξαν στην περιοχή είδαν πολλούς εγκλωβισμένους ορειβάτες, αλλά δε μπόρεσαν να τους προσεγγίσουν και εικάζεται ότι πολλοί από αυτούς είναι νεκροί. Η τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, ώστε να διαπιστωθεί η κατάστασή τους είναι αδύνατη, αφού τα δίκτυα τηλεφωνίας έχουν καταστραφεί. Άλλοι τρεις Νεπαλέζοι βοσκοί στη περιοχή, έχασαν επίσης τη ζωή τους.  Επίσης από χιονοστοιβάδα, χτυπήθηκε και το basecamp του Dhaulagiri (8167μ.), όπου αγνοούνται δυο Σλοβάκοι ορειβάτες και τρεις Νεπαλέζοι οδηγοί. Οι πιλότοι των ελικοπτέρων διάσωσης δε διέκριναν ίχνη και θεωρούνται μάλλον και αυτοί νεκροί.

annapurna-circuitΤο trekking της Annapurna ή Annapurna circouit, το κάνουν χιλιάδες ορειβάτες από όλο το κόσμο κάθε χρόνο και ο Οκτώβρης θεωρείται η καλύτερη εποχή γι’ αυτό.
SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...