Ελληνική αποστολή στο Κ2.

Φέτος το Κ2 πρόκειται να δεχθεί την επίσκεψη μιας Ελληνικής αποστολής δύο ατόμων. Οι δύο ορειβάτες (που ακόμα θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους) θα επιχειρήσουν μια ανάβαση χωρίς τη χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου και βαστάζων υψομέτρου στο καλύτερο δυνατό στυλ.

Σημειώνεται ότι φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την πρώτη ανάβαση (Ιταλική αποστολή 1954).

Το Κ2 με τα 8611μέτρα του, βρίσκεται στα σύνορα Πακιστάν – Κίνας στην οροσειρά του Καρακόραμ και είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό του πλανήτη μετά το Everest, όμως λόγω των δυσκολιών της ανάβασης και κυρίως των απότομων και άγριων καταιγίδων, θεωρείται ότι είναι το δυσκολότερο ίσως βουνό του πλανήτη. Μέχρι το 2010  302 ορειβάτες είχαν καταφέρει να πατήσουν την κορφή του (σε αντιπαράθεση των 2700 που έχουν πατήσει το Everest), ενώ 80 πέθαναν στις πλαγιές του, από τους οποίους οι 13, το τραγικό για την παγκόσμια ορειβασία καλοκαίρι του 1986.

Η πρώτη αποστολή στο βουνό έγινε το 1902 από μια αγγλοελβετική αποστολή που συμμετείχε και ο περίφημος Aleister Crowley, ενώ η δεύτερη το 1909, ήταν Ιταλική υπό την ηγεσία του Δούκα του Abruzzi, που έδωσε το όνομά του στην κλασική ανάβαση του βουνού, μιας και επιχείρησαν από εκεί. Μετά από δυο αποτυχημένες αμερικάνικες προσπάθειες το 1938 και 1953, οι Ιταλοί υπό την ηγεσία του Ardito Desio, το 1954, κατορθώνουν να πατήσουν τελικά την κορφή, με τους Lino Lacedelli και Achille Compagnoni. Η αποστολή αυτή στην οποία συμμετείχε και ο περίφημος Walter Bonatti, έγινε αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των Ιταλών (δες περισσότερα στο Ανεβαίνοντας τ.27, “Κ2 – Bonatti”).

Διαβάστε ακόμα:  Στην κορυφή του Nanga Barbat (8126μ.) o Θωμάς Νταβαρίνος!

Η αποστολή αναχωρεί στις 6 Ιούνη. Περισσότερα στην ιστοσελίδα: www.facebook.com/PolyphemusK2. Τους ευχόμαστε Καλή Επιτυχία.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...