Επίθεση Taliban στο Nanga Parbat. 11 νεκροί ορειβάτες.

Σχεδόν όλες οι αποστολές φεύγουν από την κατασκήνωση βάσης του Nanga Parbat μετά την προχθεσινή τρομοκρατική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα 11 νεκρούς ορειβάτες.

Τα τελευταία νέα σχετικά με τη σφαγή στο Nanga Parbat είναι ότι σχεδόν όλες οι αποστολές έχουν αφήσει ή βρίσκονται στη διαδικασία της επιστροφής από το βουνό.

Το πρωτοφανές επεισόδιο συνέβηκε προχθές, όταν ομάδα Taliban μεταμφιεσμένη σε αστυνομικούς, εισέβαλε στο base camp του Nanga Parbat (όψη Diamir) και δολοφόνησε εν ψυχρώ τους ορειβάτες, ενώ είχε δέσει το ντόπιο βοηθητικό προσωπικό. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι 11 ορειβάτες είναι  ένας από τη Λιθουανία, δύο ορειβάτες από τη Σλοβακία, τρεις από την Ουκρανία, τρεις από την Κίνα, ένας από το Νεπάλ και ένας από το Πακιστάν.

Η επίθεση έγινε σαν αντεκδίκηση για την δολοφονία στελέχους των Ταλιμπάν με βομβιστική επίθεση από τις αρχές του Πακιστάν τον προηγούμενο μήνα.
Η ομάδα των τρομοκρατών εξαφανίσθηκε και δεν έγινε καμμιά σύλληψη, ενώ η κατασκήνωση βάσης Diamir και ολόκληρη η περιοχή ελέγχεται τώρα από την αστυνομία και το στρατό, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα ίχνος των τρομοκρατών.

nanga_parbat_2Φυσικά το base camp ξεστήθηκε και οι υπόλοιποι ορειβάτες και αποστολές (μεταξύ αυτών  Τούρκοι, Ουκρανοί και Πολωνοί) βρίσκονται καθ’ οδόν προς το Gilgit. Ασαφές παραμένει αν η Πακιστάνικη αποστολή που βρισκόταν εκεί, θα επιστρέψει ή θα συνεχίσει τη προσπάθειά της για τη κορφή.

Από την άλλη πλευρά του βουνού στη Rupal Face η ρουμανική αποστολή, συνεχίζει την ανάβασή της και βρίσκεται ήδη στα 6600μ.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ δήλωσε ότι αυτά τα γεγονότα αποτελούν σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια και ότι θα παρθούν όλα τα μέτρα που θα βοηθήσουν στη σύληψη της τρομοκρατικής ομάδας.

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.