Πρώτη χειμερινή επανάληψη στο Τσεκούρι της Γκαμήλας

Ένα όνειρο που έκαναν δεκάδες ορειβάτες τις προηγούμενες δεκαετίες, έγινε τη Κυριακή που μας πέρασε 24/3, πραγματικότητα. Οι Άκης Καραπετάκος, Γιώργος και Κώστας Καρνάκης, επανέλαβαν στη βόρεια ορθοπλαγιά της Γκαμήλας τη διαδρομή Ιδοσίδη – Τσαντίλη (TD-, V+, 1961), το περίφημο Τσεκούρι.

Η σχοινοσυντροφιά, έκανε τη πρόσβαση μέχρι ραπέλ στο διάσελο του Πλόσκου, όπου αφού το ετοίμασε έτσι ώστε να αποφύγει τη τεράστια κορνίζα, έκανε εκεί bivouac.

Την επόμενη μέρα έκανε το ραπέλ και την πρόσβαση μέχρι τη βάση της ορθοπλαγιάς, που είχε μέχρι 60ο σε χιόνι. Η διαδρομή, που είναι μικτή, ήταν σε καλές συνθήκες, χωρίς πολύ κρύο (-4oC) και η δυσκολία της δεν υπερέβαινε το Μ4 στα μικτά και το 4 στον πάγο, αλλά είχε συνεχείς δυσκολίες γύρω στο Μ3, κάτι που συνολικά την έκανε ιδιαίτερα απαιτητική, ενώ το μεγάλο ζωνάρι της ορθοπλαγιάς ήταν μια 60μοιρη πλαγιά. Μετά από 13 ώρες συνεχούς σκαρφαλώματος και 12 σχοινιές, οι τρεις αναρριχητές βγήκαν με το τελευταίο φως στη κορυφή της Γκαμήλας, αποφεύγοντας από αριστερά τη μεγάλη κορνίζα της κορφής.

Μια εξαιρετική επιτυχία.

Η χειμερινή επανάληψη του Τσεκουριου, είχε ήδη προσπάθειες από τη δεκαετία του 80 (Καραγιάννης – Κουνιάκης), ενώ και φέτος στις αρχές του χρόνου οι Μπελογιάννης, Καραπετάκος, Παλαπάνογλου και Καρνέζης, είχαν ξεκινήσει τη πρώτη σχοινιά, αλλά το πολύ κρύο (κάτω από -10οC) και οι πολύ άσχημες συνθήκες χιονιού (πούδρες), τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τη προσπάθεια.

Περισσότερα γι’ αυτή τη μεγάλη επιτυχία στο επόμενο τεύχος του Ανεβαίνοντας.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...