Ελάχιστες οι πιθανότητες για τους δυο Πολωνούς στο Broad Peak

Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα….είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο….». Μ’ αυτά τα λόγια ο Krzysztof Wielicki, αρχηγός της Πολωνικής αποστολής στο Broad Peak, που πέτυχε προχθές τη πρώτη χειμερινή ανάβαση</a> του βουνού, δίνει ουσιαστικά ένα τέλος στις ελπίδες για την επιστροφή των δυο από τους τέσσερις ορειβάτες που πάτησαν τη κορφή, αλλά στην επιστροφή αναγκάστηκαν να κάνουν διανυκτέρευση στα 7900μ.

Οι Maciej Berbeka και Tomasz Kowalski, έχουν ήδη δυο διανυκτερεύσεις έξω είναι εξαντλημένοι και ουσιαστικά είναι αγνοούμενοι, αφού δεν έχουν καμιά παφή με την υπόλοιπη αποστολή. Οι άλλοι δυο ορειβάτες, οι Artur Małek και Adam Bielecki, είναι ήδη χαμηλά στο βουνό, με κρυοπαγήματα, αλλά καλά στην υγεία τους. Η ορατότητα και ο καιρός είναι ακόμα καλός, αλλά η καταιγίδα που περιμένουν να ενσκήψει σήμερα στο βουνό, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

Άλλη μια σελίδα θριάμβου αλλά και τραγωδίας γράφεται στις πλαγιές των παγωμένων γιγάντων των Ιμαλαΐων.

Η Πολωνική αποστολή, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος “Polish Winter Himalaya Climbing 2010-2015”, που ήδη έχει πετύχει τη πρώτη χειμερινή του Gasherbrum I, πέρσι τέτοιες μέρες.

Στη φωτό: οι Malek και Berbeka, κατά την ανάβαση. Πηγή: polishwinterhimalaism.pl

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.