Άσχημα εξελίσσεται η κατάβαση των Πολωνών από το Broad Peak

Τα τελευταία νέα από τη Πολωνική αποστολή που έκανε την πρώτη χειμερινή του Broad Peak (8051μ.) χθες, δεν είναι καλά. Δυο από τα τέσσερα μέλη της αποστολής οι Tomasz Kowalski και Maciej Berbeka αναγκάστηκαν χθες να διανυκτερεύσουν στα 7900μ. σε άσχημες συνθήκες, ενώ οι άλλοι δυο (Artur Małek και Adam Bielecki), έφτασαν στο camp IV στα 7400μ.

Σήμερα το πρωί ο Maciej Berbeka ξεκίνησε να κατεβαίνει, αλλά ο Tomasz Kowalski, παρέμεινε εξαντλημένος στο bivouac χωρίς σκηνή. Και οι δύο τους είναι ιδιαίτερα εξαντλημένοι.

Η αποστολή έστειλε ένα Πακιστανό οδηγό, τον Karim Hayyat, πάνω από το camp IV, στα 7600μ. αλλά αυτός δε μπόρεσε να βρει τους δυο ορειβάτες.  Νωρίτερα, μια ομάδα υπό τον Karim Hayyat, προσέτρεξε για να βοηθήσει την ομάδα κορυφής στη προσπάθεια να κατέβει ασφαλής από τη κορφή. Δυστυχώς αύριο και σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται μια καταιγίδα να πλήξει το βουνό, κάτι που κάνει επιτακτικό, όλοι τους να έχουν κατέβει από το βουνό. Μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση.

Όλη η ορειβατική κοινότητα, περιμένει και εύχεται όλα να πάνε καλά….

Πηγές: www.explorersweb.com, www.planetmountain.com, polishwinterhimalaism.pl/

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.