Χιονοστιβάδα σκοτώνει 9 ορειβάτες στο Manaslu

Το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, μια καταστροφική χιονοστιβάδα σάρωσε τις προωθημένες κατασκηνώσεις II και III, της normal διαδρομής του Manaslu (8156μ.). Πολλοί ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους, αλλά ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έχει προσδιορισθεί επί του παρόντος.

«Μέτρησα τουλάχιστον 13 νεκρούς, αλλά είναι πιθανό να υπάρχουν θαμμένοι ακόμα περισσότεροι», δήλωσε στο Sky Sport ο γνωστός Ιταλός αλπινιστής Silvio Mondinelli.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και τέσσερις οδηγοί βουνού από το Chamonix με τους πελάτες τους σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπρόεδρου των Γάλλων Οδηγών Βουνού, καθώς και Ιταλοί και Ισπανοί ορειβάτες.

Όπως συμβαίνει πάντα σε τραγωδίες αυτού του είδους, η κατάσταση αυτή τη στιγμή και το ακριβές μέγεθος αυτής της καταστροφής είναι ακόμα ασαφή, αλλά αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα ατυχήματα των Ιμαλαΐων. Μέχρι το πρωί, σύμφωνα με το BBC, ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 9 νεκρούς, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν 11 θανάτους, αλλά και πολλούς αγνοούμενους. Ήδη 13 ορειβάτες έχουν διακομιστεί με ελικόπτερο στη Κατμαντού.

Συνολικά υπολογίζεται ότι στις δυο κατασκηνώσεις βρίσκονταν περίπου 35 ορειβάτες, πολλοί από τους οποίους συμμετείχαν στην αποστολή του Silvio Mondinelli.

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.