Εννιά ορειβάτες σκοτώθηκαν χθες από χιονοστιβάδα στο Mt Maudit του Mt Blanc

Μια μεγάλη χιονοστιβάδα νωρίς χθες στις 5:30 το πρωί, παρέσυρε 28 ορειβάτες διαφόρων εθνικοτήτων, που ανέβαιναν τη μεγάλη βορινή πλαγιά του Mt Maudit (4465μ.) σε υψόμετρο περίπου 4000μ. στη προσπάθειά τους να ανέβουν στο Mt Blanc. Όλοι τους είχαν ξεκινήσει νωρίτερα στις 1μ.μ απο το καταφύγιο Cosmiques.

Η χιονοστιβάδα ξεκίνησε από τη πτώση ενός σεράκ το οποίο παρέσυρε μεγάλες ποσότητες χιονιού που είχαν συσσωρευτεί από τους πρόσφατους νοτιάδες.

Η χιονοστιβάδα ήταν τεράστια. Είχε πλάτος 150 μέτρα, χτύπησε τις πρώτες ομάδες και κατόπι με μορφή πλάκας, κύλησε για άλλα 200 μέτρα σαρώνοντας τα πάντα.

Παρά την αρχική σύγχυση, οι ομάδες διάσωσης έφτασαν πολύ γρήγορα και βοηθούμενες από άλλες σχοινοσυντροφιές που υπήρχαν στη περιοχή, ξέθαψαν έγκαιρα πολλούς ορειβάτες. Κανένας Έλληνας δεν εμπλέκεται στο ατύχημα.

Το Mt Maudit, είναι μια από τις τρεις κορφές της διαδρομής των τριών «Μ»: Mt Tacul (4248mμ.), Mt Maudit (4465μ.) και Mt Blanc (4810μ.), που είναι και ο τελικός στόχος και συχνά οι πλαγιές των δυο πρώτων κορφών πλήτονται από χιονοστιβάδες.

Το προηγούμενο μεγάλο ατύχημα από χιονοστιβάδα στις Άλπεις, είχε συμβεί το 2008 και είχς σκοτώσει 8 άτομα.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...