Μετά από 30 περίπου χρόνια σκεφτήκαμε να αναβιώσουμε το θεσμό των Αλπινιστικών Κέντρων που γινόταν στον Όλυμπο από την εποχή του Γιώργου Μιχαηλίδη. Η ανασυγκρότηση των αλπινιστικών κέντρων γίνεται για τον απλούστατο λόγο ότι τέτοιες εκδηλώσεις ανοιχτές σε όσους έχουν μια βασική εμπειρία από αναρρίχηση, αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να μαζευτούν μαζί νέοι αναρριχητές και μαζί με τους εκπαιδευτές να κάνουν είτε μία εισαγωγή είτε ένα βήμα παραπάνω στην αλπική αναρρίχηση.

Πέρα από αριθμούς και επιδόσεις το Αλπινιστικό Κέντρο Ολύμπου αποσκοπεί στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με την αναρρίχηση σε μη οργανωμένα πεδία που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο. Η συμμετοχή σε μία τέτοια πολυήμερη εκδήλωση αποτελεί ένα βασικό βήμα για όποιον θέλει στο μέλλον να αναρριχηθεί με ιδίες δυνάμεις (εμπειρία, τεχνική κατάρτιση, επίγνωση κινδύνων, κ.α.) στις Άλπεις αλλά και σε πιο απόμακρα και ψηλά βουνά.

Κατά τη διάρκεια του Αλπινιστικού Κέντρου Ολύμπου ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους αντικειμενικούς κινδύνους της αναρρίχησης σε μεγάλες και απομονωμένες ορθοπλαγιές, στη χρήση φυσικών ασφαλειών, στις τεχνικές πρόσβασης μέσα από χιονισμένο πεδίο (πεδία χιονιού ή/και παγετώνες), στις σωματικές και ψυχολογικές απαιτήσεις και κυρίως την ηθική που χαρακτηρίζουν την αλπική αναρρίχηση. Επιμέρους ενότητες μεταξύ των αναρριχήσεων περιλαμβάνουν διάφορες παρουσιάσεις που έχουν να κάνουν με τη μετεωρολογία, τη διατροφή στο βουνό, τις πρώτες βοήθειες, τη σωστή και αποτελεσματική οργάνωση κατασκηνώσεων ενώ το πρόγραμμα θα πλαισιωθεί από μαθήματα yoga και προσανατολισμού. Τέλος, κατά τις βραδινές ώρες θα πραγματοποιηθούν προβολές διαφόρων ταινιών που δίνουν έμφαση στην καθαρότητα των αλπικών αναρριχήσεων.

Info

Τοποθεσία
Οροπέδιο Μουσών Ολύμπου, καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος
Ημερομηνίες
26 Ιουνίου – 02 Ιουλίου 2012
Αριθμός συμμετοχών
15-20 άτομα
Κόστος συμμετοχής
370€ εκ των οποίων 250€ είναι τα έξοδα αλπινιστικού κέντρου (δίδακτρα, κόστος ασφάλισης, υλικά αναρρίχησης) και τα 120€ είναι τα έξοδα διατροφής στο καταφύγιο (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό).
Διαμονή
Σε αντίσκηνα στο προαύλιο χώρο του καταφυγίου.

Πληροφορίες – συντονισμός

Μιχάλης Στύλλας – Διαχειριστής καταφυγίου Χρήστος Κάκκαλος
Τ: +306937361689, E-mail: mstyllas@gmail.com
Ανανιάδης Χρήστος – Εκπαιδευτής ΕΟΟΑ, Οδηγός Ελληνικών Βουνών
Τ: +306986501087, E-mail: anania.x@gmail.com
Γκάλιος Γιώργος – Εκπαιδευτής ΕΟΟΑ, Οδηγός Ελληνικών Βουνών
T: +306974317617
Γουμπέρης Παναγιώτης – Εκπαιδευτής ΕΟΟΑ
T: +306936586576, E-mail: pangoumperis@yahoo.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός χάζευα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με ώθησε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει και εκδώσει, πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό και τα Βαρδούσια.