Είναι γεγονός: η πρώτη Αλβανική αποστολή στο Everest κατάφερε να πατήσει κορφή.

Η πρώτη Αλβανική αποστολή στο Everest κατάφερε να πατήσει τη κορφή του ψηλότερου βουνού στο κόσμο, το Everest με τα 8848 μέτρα του, γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Αλβανικού κράτους.

Η Αλβανική αποστολή επιχείρησε από τη βόρεια κινέζικη πλευρά και όχι μόνο κατάφερε να ανεβάσει όλα τα μέλη της (έξη συνολικά, κάτι που είχε να γίνει από το 2004), αλλά ανέβασε για δεύτερη φορά στην ιστορία του βουνού, πατέρα και γιο ταυτόχρονα, τους XHIMI BEGEJA (47 ετών) και το γιο του ETHEO BEGEJA (18 ετών)!

Η αποστολή, που είχε τη βοήθεια γραφείου, έφτασε κορφή νωρίς στις 25 Μαίου, το πρωί.
Τα μέλη της ομάδας ήταν οι GJERGJI BOJAXHI, GERTI PISHTARI, XHIMI BEGEJA, FATION PLAKU, ERLIN RUDHO και METHEO BEGEJA και είχαν τη βοήθεια οκτώ Sherpa οδηγών.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι οι Αλβανοί ήταν μάλλον το τελευταίο ευρωπαϊκό έθνος που δεν είχε «κατακτήσει» το Everest (οι Έλληνες το προτελευταίο, πριν οκτώ χρόνια). Μια μεγάλη επιτυχία για τη νεαρή αλβανική ορειβασία.

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.