Θα περίμενε κανείς κοιτάζοντας τις φωτό, ότι κανένας τους δε θα επιβίωνε από τέτοιο «συναπάντημα», αλλά –ευτυχώς- τη γλύτωσαν πολύ φτηνά.

karakoram2Η Annapurna, που σκαρφαλώθηκε για πρώτη φορά από τους Γάλλους  Maurice Herzog και Louis Lachenal το 1950, έχει τη πιο επικίνδυνη “normal” διαδρομή από όλες τις κορφές 8000μ. σύμφωνα με τον Reinhold Messner και οι στατιστικές του δίνουν απόλυτο δίκιο: η Annapurna σκοτώνει ανελλιπώς ορειβάτες τα οκτώ τελευταία χρόνια, ενώ μέχρι το 85, τα ποσοστά θανάτου ήταν στο «αυτοκτονικό» -στη κυριολεξία- 91% !!! Από τότε συνεχώς πέφτει, για να φτάσει στο σημερινό 10%, που παρ’ όλα αυτά αρκεί για να τη κατατάξει στη Νο1 επικίνδυνη 8άρα.

Τώρα βέβαια, αν σας φάνηκε μεγάλη η παραπάνω χιονοστιβάδα, πως θα σας φανεί αυτή που έπληξε την έδρα ενός τάγματος του Πακιστανικού Στρατού στο παγετώνα Siachen στο Karakoram (Kashmir) που έχει μήκος 75 χλμ. και αποτελεί πεδίο διένεξης μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας. Η έδρα του τάγματος, που οι συνηθισμένες απώλειές του οφείλονται σε χιονοστιβάδες, κρεβάς, κρυοπαγήματα, κρυοπληξίες και πνευμονικό οίδημα, παρά σε στρατιωτική δράση, καταπλακώθηκε από μια τεράστια χιονοστιβάδα, με αποτέλεσμα να θάψει 135 άτομα, απ’ τους οποίους οι περισσότεροι στρατιωτικοί.

Πηγή-Φωτό: karakorumclimb.wordpress.com/

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.