Απονεμήθηκαν τα βραβεία Piolets d’Or 2012

Απονεμήθηκαν τα βραβεία Piolets d’Or 2012, χθες στο Courmayeur της Ιταλίας, κάτω από το θόλο του Mont Blanc. Μεγάλοι νικητές μεταξύ των έξι αναβάσεων που προτάθηκαν, είναι οι αυτές στο Κ7 του Πακιστάν από τους Σλοβένους Nejc Marcic και Λούκα Strazar και στο Saser Kangri ΙΙ στην Ινδία από τους Αμερικανούς Μαρκ Richey, Steve Swenson και Freddie Wilkinson.

Ακόμα μια ανάβαση, αυτή στο Torre Eger των Νορβηγών Bjorn-Eivind Aartun και Ole Lied, πήρε ειδική μνεία, ενώ ο βετεράνος Γάλλος αλπινιστής  Robert Paragot, πήρε το βραβείο “Walter Bonatti” Lifetime Achievement Award.

Η κριτική επιτροπή στην οποία προέδρευσε ο Michael Kennedy (εκδότης του Alpinist), τόνισε στο σκεπτικό της ότι η βράβευση έγινε όχι με το πνεύμα του ανταγωνισμού, αλλά σαν ενθάρρυνση της συνεργασίας και της συλλογικότητας  που αναδεικνύουν τις κοινές αξίες της παγκόσμιας ορειβατικής και αναρριχητικής κοινότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες μέρες μετά τη ανάβασή του στο Torre Eger, ο Νορβηγός Bjorn-Eivind Aartun σκοτώθηκε σε ατύχημα αναρρίχησης πάγου στη Νορβηγία, μαζί με τον Stein-Ivar Gravdal.

Περισσότερα: www.pioletsdor.com/

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.