Σταμάτησαν οι έρευνες για τους αγνοούμενους ορειβάτες στο Gasherbrum I

Οι αρχές του Πακιστάν διέκοψαν την αναζήτηση για τους τρεις αγνοούμενους ορειβάτες της διεθνούς αποστολής που επιχειρούσε χειμερινή ανάβαση του Gasherbrum I στο Karakoram του Πακιστάν από τη νοτιοδυτική κόψη και χάθηκαν πριν 10 ημέρες.

Ο αρχηγός της αποστολής, Αυστριακός Gerfried Göschl,  ο Πακιστανός οδηγός Nisar Hussain και ο Ελβετός Cedric Hahlen, χάθηκαν 250 μέτρα κάτω από τη κορφή στις 9/3/. Ο καιρός που λίγες ώρες μετά χειροτέρεψε, έκανε αδύνατη κάθε προσπάθεια άμεσης διάσωσης.

«Στρατιωτικά ελικόπτερα έκαναν άλλη μια προσπάθεια προσέγγισης στη κορφή των 8048 μέτρων, τη προηγούμενη Πέμπτη όταν ο καιρός βελτιώθηκε, αλλά δεν εντόπισαν κανένα» δήλωσε ο αξιωματικός του Πακιστανικού Στρατού και πρόεδρος του Pakistan Alpine Club, Manzoor Ahmed.

«Είναι αδύνατο να ξαναστείλουμε και πάλι ελικόπτερο, μιας και έχουμε χειμώνα. Δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα, αφού είναι αδύνατο κάποιος να επιβιώσει για τόσο μεγάλο διάστημα, σε τέτοιες συνθήκες» πρόσθεσε.

Οι τρεις ορειβάτες, που είχαν μαζί τους δορυφορικά τηλέφωνα, είχαν εντοπιστεί για τελευταία φορά λίγες εκατοντάδες μέτρα κάτω από τη κορφή στις 9 Μαρτίου.

Άλλοι τρεις ορειβάτες της Πολωνικής αποστολής που ανέβασε με επιτυχία τρία μέλη της από τη normal βορειοδυτική όψη και που είχαν παραμείνει στο Base Camp στα 5100μ. έχουν υποστεί και αυτοί βαριά κρυοπαγήματα.

πηγή: www.news24.com, φωτό: www.gerfriedgoeschl.at

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.