Αποστολές των Αμερικάνων στο Everest για τα 50 χρόνια από τη πρώτη ανάβασή τους το 1963

Το 1963 μια μεγάλη Αμερικανική αποστολή στο Everest πέτυχε τρεις πρωτιές: τη πρώτη ανάβαση Αμερικάνου με τον Jim Whittaker από τη Νοτιοδυτική κόψη, τη πρώτη ανάβαση της Δυτικής κόψης με τους  Tom Hornbein και Willi Unsoeld, οι οποίοι εν συνεχεία κατόρθωσαν και τη πρώτη τραβέρσα του βουνού κατεβαίνοντας από το Νότιο διάσελο κάνοντας bivouac στα 8500μ.

Οι Αμερικάνοι λοιπόν σκέφτονται το 2013 να γιορτάσουν δεόντως τα 50 χρόνια από τη μεγάλη αυτή επιτυχία τους, στέλνοντας δυο υψηλού επιπέδου αποστολές φέτος στο βουνό. Γιατί φέτος; Για να μαζέψουν υλικό ώστε να το χρησιμοποιήσουν για τις επετειακές τους εκδηλώσεις!

Η μια αποστολή από τους Conrad Anker και Cory Richards που διοργανώνετε από το National Geographic, θα ανέβει με αλπικό στιλ από το Νότιο διάσελο και θα επικοινωνεί σε πραγματικό χρόνο με το «κάτω κόσμο», μέσω του διαδικτύου, του Twitter και των iPad εφαρμογών του National Geographic.

Ταυτόχρονα επαναλαμβάνοντας τη προσπάθεια του 63, μια δεύτερη ομάδα της ίδιας αποστολής, που περιλαμβάνει τους Kris Erickson, Hilaree O’Neill, Sam Elias και Emily Harrington (γνωστή για τις 5.14 επιτυχίες της, παρά για τις επιδόσεις της στο υψομέτρο) που χορηγείτε από τη North Face, θα επιχειρήσει από τη Νοτιοανατολική κόψη. Η αποστολή αυτή θα περιλαμβάνει και τον αρθρογράφο του National Geographic Mark Jenkins και θα είναι μια κλασική αποστολή με βαστάζους και σταθερά σχοινιά.

Μια δεύτερη αποστολή που χορηγείτε από την Eddie Bauer (εταιρεία εξοπλισμού), ο οποίος είχε υποστηρίξει και την αποστολή του 63, θα επιχειρήσει από την Νοτιοδυτική και τη Δυτική κόψη. Στη Νοτιοδυτική κόψη θα συμμετέχουν οι Leif Whittaker, (γιος του Jim Whittaker) και ο οδηγός της εταιρείας First Ascent, Dave Hahn, ο οποίος μετρά 13 αναβάσεις της κορφής!!!

Από τη Δυτική κόψη θα προσπαθήσει μια ομάδα τεσσάρων ορειβατών, που θα την αποτελούν οι οδηγοί της First Ascent  Jake Norton και David Morton, ο Charley Mace και ο Brent Bishop, γιος του Barry Bishop που είχε ανέβει το Everest κι αυτός το 63, τρεις εβδομάδες μετά τον  Whittaker.

Όλες οι προσπάθειες θα γίνουν την Άνοιξη του 2012.

Μια πραγματικά εντυπωσιακή προσπάθεια των Αμερικάνων. Ετοιμαστείτε για ένα βομβαρδισμό εικόνων και κειμένων από το Everest.

Πηγή: National Geographic, www.eddiebauer.com/


SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.