Θρίαμβος και τραγωδία στο Gasherbrum I

Στο Gasherbrum I, μια κορφή που πολλοί ήθελαν την πρώτη χειμερινή ανάβασή της, γράφτηκε τις τελευταίες μέρες ο θρίαμβος της Πολωνικής αποστολής που τελικά κατάφερε να πατήσει τη κορφή στις 9/3, αλλά και η τραγική κατάληξη την ίδια μέρα, μιας διεθνούς αποστολής με τον ίδιο στόχο, που έχασε στη νότια όψη του βουνού τρία μέλη της.

Η Εθνική Πολωνική αποστολή κάτω από την αρχηγία του Artur Hajzer (πρώτη χειμερινή ανάβαση της Annapurna με τον περίφημο Jurek Kukuczka, το 1987), κατάφερε μετά από 49 μέρες προσπάθειας, στις 9/3 και 8:30 το πρωί (τοπική ώρα), να ανεβάσει δυο μέλη της, τους Adam Bielecki και Janusz Golab, κάτω από πολύ σκληρές, αλλά για τη συγκεκριμένη περίπτωση ευνοϊκές συνθήκες, στη κορφή του Gasherbrum I (8080μ.), χωρίς τη βοήθεια οξυγόνου.

Η Πολωνική αποστολή ανέβηκε από τη διαδρομή των Γιαπωνέζων στη Βορειοδυτική όψη του βουνού και εκμεταλλεύτηκε ένα παράθυρο του καιρού, ίσως το τελευταίο για τις επόμενες ημέρες. Ήταν η στιγμή που ζητούσαν. Το θερμόμετρο τα μεσάνυχτα καθώς ξεκινούσαν για τη τελική προσπάθεια, έδειχνε στο camp 3 στα 7040μ. «μόλις» -35οC και οι δυο αναρριχητές βρήκαν καλό παγωμένο χιόνι που τους βοήθησε να ανεβαίνουν με ρυθμό 100 μέτρα την ώρα!!!.

Παρ’ όλο τον ελαφρό άνεμο το windchill έφτανε στο -53οC κάτι που τους έκανε ανίκανους και για τις πιο μικρές εργασίες. Δε μπορούσαν να διορθώσουν τους σκούφους τους και το ρουχισμό τους, ενώ τα υγρά – ακόμα και τα powerbar gels είχαν παγώσει, στερώντας τους κάθε ενυδάτωση. Το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να επικεντρωθούν στο σκαρφάλωμα.

Τελικά έφτασαν στη κορφή στις 8:30 το πρωί και το μόνο που μπορούσαν να κάνουν πριν κατέβουν γρήγορα για να προλάβουν το καιρό που προβλεπόταν να χαλάσει το απόγευμα, ήταν μερικές φωτογραφίες που πιστοποιούσαν την ανάβαση.
Κατέβηκαν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν, χρησιμοποιώντας παλιά σταθερά σχοινιά και προσπερνώντας το camp3 κατέβηκαν στο camp 2 στις 5 το απόγευμα, όπου τους περίμενε ο αρχηγός της αποστολής Artur Hajzer, με ένα Πακιστανό οδηγό.

Την επόμενη ημέρα φτάσανε με δύσκολο καιρό στη κατασκήνωση βάσης. Μια πραγματικά ιστορική ανάβαση.

Τις ίδιες ώρες της ανάβασης των Πολωνών, μια άλλη –διεθνής – αποστολή, υπό την αρχηγία του Gerfried Göschl, έχανε τρία μέλη της προσπαθώντας από τη νότια πλευρά του βουνού. Οι  Göschl,  ο Πακιστανός οδηγός Nisar Hussain και ο Ελβετός Cedric Hahlen, χάνονταν 250 μέτρα κάτω από τη κορφή. Ο καιρός που λίγες ώρες μετά χειροτέρεψε, έκανε αδύνατη κάθε προσπάθεια διάσωσης.

Η ανάβαση των Πολωνών, είναι μέρος του project “Polish Winter Himalaya Climbing 2010-2015”, που σκοπό έχει να συνεχίσει τη παράδοση της περίφημης γενιά Πολωνών αλπινιστών της δεκαετίας του 80.

Ήταν η 11η κορφή 8000 μέτρων που σκαρφαλώθηκε χειμώνα, από τις οποίες οι 9, από Πολωνούς Ιμαλαϊστές!!!

Ένας θρίαμβος και μια τραγωδία ταυτόχρονα, κάτι που μόνο οι γίγαντες των Ιμαλαΐων μπορούν να γράψουν…

Πηγή-φωτο: polishwinterhimalaism.pl


SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.