Ο Robert Jasper σκαρφαλώνει D / M 14 +

Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί όλο και πιο απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες. Φέτος ο χειμώνας ξεκίνησε ζεστός, μετά έγινε πολύ κρύος. Αυτό δυσκόλεψε πολύ τους «κυνηγούς του πάγου» να βρουν αποδεκτές συνθήκες στις Άλπεις. Αυτά δήλωσε ο Robert Jasper, που έψαχνε φέτος γραμμές πάγου ταξιδεύοντας σε όλο το κόσμο.

Τελικά σε μια 40μετρη ορθοπλαγιά με μια 20μετρη στέγη στο Eptigen της Ελβετίας πέτυχε τη πιο σκληρή βαθμολογία που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Ο Jasper περίμενε ότι θα κάνει μια σκληρή μικτή γραμμή πάνω της, αφού σε «κανονικές» συνθήκες θα έπρεπε να υπήρχε ένας όμορφος και δύσκολος παγοκαταρράκτης. Το πλάνο προέβλεπε μια γραμμή που θα αφού πέρναγε την 20μετρη στέγη θα έμπαινε στον παγοκαταρράκτη.

Αλλά ο ζεστός καιρός δεν άφησε το πάγο να σχηματισθεί πάνω στο βράχο και τελικά προέκυψε η red point ανάβαση της Iron Man. Η βαθμολογία που έδωσε είναι D/M 14+ ανάλογα των συνθηκών (οι οποίες τώρα ήταν απόλυτα ξερές). Αυτή τη στιγμή θεωρείτε αναμφίβολα η πιο σκληρή γραμμή drytooling του κόσμου.

«Η βαθμολογία M/D δίνει πολύ περισσότερο την αίσθηση της δυσκολίας του να ψάχνεις ανά το κόσμο γραμμές πάγου. Ψάχνω για drytooling γραμμές σαν την ιδανική χειμερινή προπόνηση, η οποία μου δίνει πολύ ευχαρίστηση»!!!

Ο Robert Jasper έχει πετύχει το 1997 την Trait de lune (M8+, το πρώτο στην Ευρώπη), ενώ και πάλι στο Eptingen έχει σκαρφαλώσει ακόμα δυο πολύ σκληρές γραμμές το 2003 τις Batman (M12) και Superman (M13+).

Απολαύστε το video της Ironman.

Πηγή – Φωτό: www.robert-jasper.de

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...