Το ελευθέρωμα της Compressor Route. Το ξεπέρασμα της Φαντασίας…

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενες αναρτήσεις, φέτος το χειμώνα στη Παταγονία μαζεύτηκε, ένας όχι ευκαταφρόνητος αριθμός κορυφαίων αλπινιστών που εκμεταλλεύτηκαν το καλό καιρό (για Παταγονία πάντα) και άνοιξαν ή επανέλαβαν πολλές διαδρομές στις περίφημες βελόνες της περιοχής, τραβώντας τη προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας.

Ίσως η πιο διάσημη διαδρομή εκεί, είναι η περίφημη Compressor Route στη Ν.Α. κόψη του Cerro Torre. Για όσους δε γνωρίζουν τη διαδρομή και την ιστορία της (κατά καιρούς το Ανεβαίνοντας έχει δημοσιεύσει άρθρα γι’ αυτήν), πρόκειται για τη διαδρομή που άνοιξε το 1970 ο Ιταλός Cesar Maestri, στην οποία χρησιμοποίησε, όχι απλά βύσματα για να ξεπεράσει το δύσκολο τελευταίο κομμάτι, αλλά κουβάλησε ολόκληρο κομπρεσέρ (γι’ αυτό και το όνομα “Compressor”) για να τα τοποθετήσει. Μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής ο Maestri εγκατέλειψε πάνω στην ορθοπλαγιά το περίφημο κομπρεσέρ που από τότε παρέμεινε εκεί.

Λίγες είναι οι διαδρομές που ξεσήκωσαν τόση κριτική και πολλοί –πιστοί στο δόγμα «των χρηστών Ηθών» (“by fair means“), ήθελαν να ξηλωθούν όλα αυτά, ενώ άλλοι το έβλεπαν σα μια στιγμή της ορειβατικής ιστορίας που είχε την αξία της. Χαρακτηριστικά το 2007, σαράντα αλπινιστές δημοσίευσαν ένα κείμενο που υποστήριζε το να αφεθούν όλα αυτά πάνω στην ορθοπλαγιά όπως ήταν.

Και ήρθε η φετινή σαιζόν. Μια Αμερικάνικη σχοινοσυντροφιά (Kennedy και Kruk), άνοιξαν το Δεκέμβρη μια νέα διαδρομή δίπλα στη Compressor, που πέρναγε από το περίφημο κομπρεσέρ βρίσκοντας δυσκολίες μέχρι 5.11, Α2. Κατά την ανάβαση χρησιμοποίησαν για ρελέ κάποια βύσματα της Compressor και κάποια βύσματα από μεταγενέστερες παραλλαγές. Ήταν αναμφίβολα ένα αξιοσημείωτο κατόρθωμα. Αλλά δεν έμειναν εκεί.  Κατά τη κατάβαση αποφάσισαν και ξήλωσαν τα περισσότερα βύσματα (102 για την ακρίβεια) που είχε βάλει ο Maestri το 1970. «Η Compressor δεν υπάρχει πια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο guru του Αργεντίνικου Αλπινισμού Rolando Garibotti.

Διαβάστε ακόμα:  Ξεκινά αύριο το Αναρριχητικό Φεστιβάλ Ερμιονίδας 23!

Σύμφωνα με τους  Kennedy και Kruk τα «Χρηστά Ήθη» είχαν αποκατασταθεί επιτέλους. Όμως η κριτική ήταν σκληρή: οι δυο Αμερικάνοι, αγνόησαν τους πάντες και φέρθηκαν σαν καουμπόυς, θέλοντας να «σώσουν το κόσμο». Καθόλου άδικη κριτική αλήθεια.

Πριν προλάβει η διεθνής κοινότητα να συνέλθει από το «σοκ», ένας άλλος σπουδαίος –και νέος- Αυστριακός αλπινιστής ο David Lamma μαζί με τον Peter Ortner, έδωσε τη δικιά του απάντηση και έβαλε τον επίλογο. Όχι απλά επανέλαβε λίγες ημέρες μετά (20-21/1/12) τη Compressor, αλλά την ελευθέρωσε κιόλας και σίγουρα με «το σωστό τρόπο», αφού δεν υπήρχαν πια τα βύσματα του Maestri. «Αυτή η ανάβαση ήταν η μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής μου. Είμαι ευγνώμων που την επανέλαβα χωρίς τη βοήθεια των βυσμάτων».

O Lamma έδωσε τη δικιά του απάντηση στο θέμα, αντικαθιστώντας τη φαντασία με τη πραγματικότητα. Όπως αρμόζει σε ένα μεγάλο ορειβάτη….

Διάβασε περισσότερα: www.planetmountain.com, www.david-lama.com

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...