Μια καταπληκτική γραμμή στο Trango Tower από γυναικεία σχοινοσυντροφιά.

Τρεις Ουκρανές οι Marina Kopteva, Anna Yasinskay και Galina Chibitok, άνοιξαν μια καταπληκτική νέα γραμμή στο περίφημο Great Trango Tower (6286μ.), στο Karakorum του Πακιστάν το καλοκαίρι που μας πέρασε. Η γραμμή είναι στη Ν.Δ. πλευρά του πύργου και οι κοπέλες την ονόμασαν «Parallel world».

Η «Parallel world» με τα 2580 μέτρα της, απαίτησε από τις τρεις Ουκρανές 38 ολόκληρες ημέρες πάνω στην ορθοπλαγιά και μάλιστα σε μερικές από αυτές είχαν πολύ άσχημο καιρό. Η δυσκολία της διαδρομής φτάνει το  VI+, A1/7b, 3 και η σχοινοσυντροφιά έστησε 9 κατασκηνώσεις σε portaledge. Οι τρεις κοπέλες σκαρφάλωναν και ξεκουράζονταν εναλλάξ, ενώ τις σκληρότερες σχοινιές τις έκαναν τεχνητά, που τα εκτιμούν ελεύθερα γύρω στο 7b!

girls2Η τελευταία σχοινιά είναι κοινή με μια παλιότερη Ουκρανική γραμμή (Alexander Lavrinenko, Vladimir Mogila, Vitaly Yarechevsky και Alexey Zhilin το 2003), από την οποία βγήκαν στη κορφή στις 25/8 στις 9 το πρωί και κατόπι χρειάστηκαν τρεις ημέρες για να γυρίσουν στη κατασκήνωση βάσης τους.
Δεν ήταν λοιπόν έκπληξη, μετά από μια τέτοια ανάβαση, το ότι οι τρεις Ουκρανές κέρδισαν στις αρχές του Δεκέμβρη το Ρώσικο Piolet D’Or, το οποίο για πρώτη φορά πήγε σε γυναίκες.
Πηγή – φωτο: www.planetmountain.com, www.russianclimb.com

trango_girls

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.