Νέα (και solo) διαδρομή στη βορεινή της Γκούρας.

Μάλλον η τελευταία είδηση για τη φετεινή χειμερινή σεζόν, είναι η μοναχική νέα διαδρομή του Πάνου Αθανασιάδη στη Γκούρα το Μάρτη. Η διαδρομή που έχει δυσκολία (IV, 3, M2, 550m.), σκαρφαλώθηκε την 25η Μαρτίου 2011 και ονομάστηκε “ΜΑΡΙΤΣΑ” με σαφή αναφορά στα βάσανα του έρωτα.

Οι συνθήκες ήταν γενικά καλές, με σκληρό neve στα όρθια κομμάτια και χαμηλό κίνδυνο χιονοστιβάδων (κάτι απολύτως ουσιώδες για ένα τέτοιο εγχείρημα). Σίγουρα υπήρχε πολύ λιγότερο χιόνι από ό,τι απεικονίζεται στην φωτογραφία, ενώ η πρώιμη ανοιξιάτικη ζέστη προκαλούσε μία ακατάπαυστη ροή από spin-drift στα κοίλα μέρη της ορθοπλαγιάς. Στην κόψη υπήρχαν μεγάλες κορνίζες αλλά ήταν αρκετά σταθερές καθότι δεν είχε χιονίσει για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
Η διαδρομή σκαρφαλώθηκε χωρίς ασφάλιση σε 4 ώρες, ενώ η συνολική προσπάθεια πήρε 12 ώρες (car-to-car). Τα μεικτά περάσματα ήταν σύντομα και θα μπορούσαν να παρακαμθούν εάν δεν υπήρχε το διαρκές spin-drift στα λούκια. Αναρριχητικά, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι ήταν ένα στενό παγωμένο κολουάρ με ανάπτυγμα περίπου 100m, μέση κλίση 60° και δύο περάσματα 75°. Πίσω από την κόψη έγινε ένα ραπέλ 30m από χαρακτηριστικό μεγάλο μυτίκι που διακρίνεται στη φωτογραφία στην αρχή της άσπρης γραμμής (που υποδηλώνει το αθέατο κομμάτι της διαδρομής).

Στοιχεία: Πάνος Αθανασιάδης
Φωτο: Νίκος Δανηϊλίδης
SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.