Τέσσερις νέες διαδρομές στη Σκούφια Βαρδουσίων.

Στα Βαρδούσια 23-28/3/2011 πραγματοποιήθηκε το χειμερινό σκέλος της σχολής Εκπαιδευτών Ορειβασίας της ΕΟΟΑ. Συμμετείχαν 7 υποψήφιοι, που εκτός από την εκπαίδευση τους ασχολήθηκαν και με την αξιοποίηση της υποτιμημένης ΒΑ πλαγιάς της Σκούφιας (2.300 μ.).

Καρπός των δυο εξορμήσεων τους  ήταν το άνοιγμα 4 νέων διαδρομών 4-6 σχοινιών (200-300 μέτρα) με δυσκολίες μέχρι Μ4. Η ορθοπλαγιά αυτή στις Σούφλες είχε πρώτα κεντρίσει το ενδιαφέρον του Α. Καραπετάκου  ο οποίος άνοιξε την πρώτη διαδρομή εκεί το 2002 (“Αφόρητη Νοσταλγία” Μ3, 250 μ.) με τον Η. Καζαή, στη συνέχεια ανοίχτηκε και μια δεύτερη από τους  Σ. Κωνσταντακόπουλο – Χρ. Τζώτζο (“Ατελής Καύση” Μ4, 230 μ.).

skoufia2Έκτοτε σπάνια  προσέλκυε το ενδιαφέρον των αναρριχητών η πραγματικά αξιόλογη αυτή ορθοπλαγιά, σε σχέση με τα πολύβουα γειτονικά Σκόρδα. Οι πολύ καλές συνθήκες παγωμένου χιονιού, τα αρκετά όρθια κομμάτια μικτών με την μπόλικη βλάστηση στα κρίσημα σημεία και η ικανοποιητική ασφάλιση,  ενθουσίασαν εκπαιδευτές και υποψηφίους  εκ των οποίων πρωταγωνιστής ήταν για μια ακόμη φορά εκεί ο Α. Καραπετάκος που συμμετείχε στο άνοιγμα δυο διαδρομών.
Σκίτσα και φωτό στο επόμενο Ανεβαίνοντας.
Φωτο 1 Ν. Δανιάς και Α. Καραπετάκος χαλαρά, στα  εύκολα κομμάτια της πλαγιάς

Φωτο 2 Ο Α. Ασημακόπουλος “ανοίγει” το πιο δύσκολο πέρασμα της διαδρομής Mr Sκoufias (M4, 250 m.)

Στοιχεία – φωτό: Γ. Βουτυρόπουλος

disexamartein2Και μια και μιλάμε για σχολές, αξίζει να σημειωθεί και μια ελεύθερη επανάληψη της Δις Εξαμαρτείν, στου Γκιώνη το Πλάι, από το Χρήστο Μπελογιάννη, στα πλαίσια του Σεμιναρίου Δόκιμων Οδηγών Βουνού. Ο Χρήστος επανέλαβε ελεύθερα τη διαδρομή σε πολύ ξερές συνθήκες όπως διαπιστώνεται και στη φωτογραφία. Στο σεμινάριο συμμετείχαν εκτός του εκπαιδευτή Μπελογιάννη και οι Απ. Μπόσκος, Π. Κοτρωνάρος, Δ. Κάραλης και Γ. Ποταμούσης.
φωτό: Απ. Μπόσκος

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.