Ελληνική επανάληψη στο Vihren

Σχεδόν 20 χρόνια μετά από τη πρώτη επίσκεψη Ελλήνων στο Βουλγάρικο βουνό Vihren από τους Τσιαντό και Μωϋσίδη, όπου μετά από ολονύκτιο clubbing σκαρφάλωσαν κάτι που δε θυμούνται πια και που ακολουθήθηκε από τη πρώτη ελληνική επανάληψη μιας από τις έξι βορινές κλασικές των Άλπεων, του Materhorn, είχαμε ξανά μια ελληνική επανάληψη.

Οι Αρχοντής Εξακοΐδης και Βαγγέλης Δίμτσας, σκαρφάλωσαν στη βορεινή της Vihren (2914m.) τη διαδρομή  Funiata Iyav, με είσοδο από τη Kuloara. Οι δυσκολίες που συνάντησαν έφτασαν το Μ3+/Μ4+ και βρήκαν αρκετό πάγο κυρίως στις  3η, 5η και 6η σχοινιές. Σε κάποιες σχοινιές έγιναν αρκετά μέτρα παράλληλα μιας και δεν υπήρχαν καλές θέσεις για ρελέ, ενώ όταν  βγήκαν στη τελική πλαγιά των 250μ. βρήκαν επικίνδυνο και βαρύ χιόνι που τους ανάγκασε να κάνουν και πάλι ρελέ για ασφάλεια.
Vihren_RouteΜια αξιόλογη επανάληψη σ’ αυτό το Βουλγάρικο βουνό, που ίσως αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση για τις φτωχές πλέον ελληνικές συνθήκες.

Στοιχεία – φωτό: Αρχοντής Εξακοΐδης.

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.