Επανάληψη της μεγαλύτερης μεικτής διαδρομής στο Bernese Oberland

BO_sma_4Τον χειμώνα του 2007 το δίδυμο των αναρριχητών Markus Stofer και Bert Rathmayr άνοιξαν την διαδρομή «Scharf, mit alles» μια από τις μεγαλύτερες μεικτές διαδρομές στην κοιλάδα Gasterntal,που βρίσκετε κοντά στο γνωστό από το φεστιβάλ πάγο – αναρρίχησης Kandersteg. Η διαδρομή έχει ανάπτυγμα 600 μέτρα και δυσκολίες μέχρι WI6 M8.

Τον Ιανουάριο του 2010 το ίδιο δίδυμο επέστρεψε για να επαναλάβει την διαδρομή  τους σε μια μέρα. Δεδομένου της τοποθεσίας της διαδρομής που βρίσκετε σε μια από τις ψυχρότερες και σκοτεινότερες κοιλάδες της Ελβετίας, οι Stofer και Rathmayr κατάφεραν να ολοκληρώσουν την διαδρομή μέσα σε 13,5 ώρες. Οι σχοινοσυντροφιά πέρα του ότι έπρεπε να ψάχνει τα βύσματα -που είχαν τοποθετήσει πριν από τρία χρόνια- κάτω από τον πάγο, αναγκάστηκε να ανοίξει και μια νέα παραλλαγή στο πάνω κομμάτι της διαδρομής λόγο έλλειψης πάγου στην αρχική γραμμή.

Μια άλλη σχοινοσυντροφιά, αυτή των  Nicolas Jacquet και Laurin Wiesmeir, εκμεταλλευόμενοι την προσπάθεια των Stofer και Rathmayr, ακριβώς την επόμενη ημέρα κατάφεραν να κάνουν την πρώτη on-sight επανάληψη της διαδρομής.

BO_sma_2Ίσως η διαδρομή αυτή τραβήξει ξανά την προσοχή των πάγο-αναρριχητών μιας και γειτνιάζει με το Kandersteg Ice Festival  που ανοίγει και φέτος τις πόρτες του για να υποδεχτεί τους πάγο-αναρριχητές  στις 7-9 Ιανουαρίου 2011. Διαβάζουμε ότι στο πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνονται δυο παρουσιάσεις από τα πιο ενδιαφέροντα δίδυμα της παγκόσμιας αναρριχητικής σκηνής, αυτά των Ελβετών Οδηγών Βουνού Simon και Samuel Anthamanten και των Βέλγων αναρριχητών – τροβαδούρων Nico και Olivier Favrasse.

http://planetmountain.com/english/News/shownews1.lasso?l=2&keyid=37822#
http://www.ready2climb.com/wePages/content/kanderstegfestival/frame.php?lang=E

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.