Έφυγε από την ζωή ο Gérard Pailheiret

Έφυγε από την ζωή στις 23/11/2010 ο Οδηγός Βουνού Gérard Pailheiret «χάνοντας την μάχη» με τη χρόνια πάθηση που έπασχε. Ο Gé όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, ήταν γνωστός για την ιστοσελίδα www.ice-fall.com που ήταν η πηγή πληροφοριών για τις συνθήκες και την κατάσταση των διαδρομών πάγου και των μικτών στην περιοχή των Ecrins.

O Gé ο εμπνευστής και ιδρυτής της επί σειρά ετών επιτυχημένης διοργάνωσης του Ice Climbing Ecrins, (γνωστό και σαν  I.C.E.), την περιοχή του Argentiere la Bessee που πολλοί από τους Έλληνες πάγο-αναρριχητές είχαμε πάρει μέρος.

Ο Gérard Pailheiret ήταν ερωτευμένος με την αναρρίχηση στο πάγο και τα μεικτά. Κάθε χρόνια στις αρχές του Νοερή έπαιρνε την φωτογραφική του μηχανή και έβγαινε στο βουνό για να παρακολουθήσει την διαδικασία σχηματισμού των διαδρομών και να ενημερώσει τους αναρριχητές σχετικά με την κατάσταση που επικρατούσε.

Ο Gé ήταν ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων και παράλληλα η κινητήρια δύναμη για το διεθνούς εμβέλειας Ice Climbing Ecrins festival το οποίο συνέβαλε στην ραγδαία αύξηση της πάγο-αναρρίχησης αλλά και της εξέλιξης των υλικών που χρησιμοποιούνται σε αυτη. Παρέμεινε πάντα ταπεινός και εργατικός, αποφεύγοντας διακριτικά την έντονη δημοσιότητα.

Ο Gé άρχισε να δείχνει τα σημάδια της καταβολής από πέρυσι όπου δεν ήταν σε θέση να αναλάβει δράση στην διοργάνωση του  I.C.E. 2010 αλλά εκεί ήταν οι φίλοι του που ανέλαβαν την συνέχιση της διοργάνωσης αυτής που θεωρείτε μια από τις ποιο σημαντικές συναντήσεις πάγο-αναρρίχησης στον κόσμο.

Το  I.C.E. 2011  θα είναι αφιερωμένο στον Gérard Pailheiret . Οι φίλοι του αναφέρουν χαρακτηριστικά τα παρακάτω « Όλοι όσοι γνώριζαν τον Gé προσωπικά ή τον είχαν ακουστά, όλοι όσοι  θέλουν να αποδώσουν το ύστατο φόρο τιμής σε αυτόν, ας τον σκέπτονται όταν θα μπαίνουν στην κοιλάδα του  Fournel. Οι στάχτες του θα σκορπιστούν στην βάση των πάγο-καταρρακτών της περιοχής»
Salut Gérard

http://www.ice-fall.com/
http://ice-climbing-ecrins.com
http://www.kairn.com/news_montagne~73590.deces-gerard-pailheret.html?#n73590
http://www.up-climbing.com/en/news/ice—mix/g-rard-pailheiret-passed-away
http://planetmountain.com/english/News/shownews1.lasso?l=2&keyid=37758

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.