Η γνωστή για τις μοναχικές big wall αναρριχήσεις της, Silvia Vidal, ταξίδεψε το καλοκαίρι στην Ινδία και συγκεκριμένα στην περιοχή Kailash Parbat – Kinnaur Valley με σκοπό να σκαρφαλώσει μοναχικά μια μεγάλη ορθοπλαγιά, να νοιώσει την «καλή μοναξιά» και να ανοίξει μια νέα διαδρομή σε απόλυτη απομόνωση.
Η Vidal συνοδεύονταν από μια φίλη της και βαστάζους μέχρι την κατασκήνωση βάσης στα 3800 μέτρα όπου από εκεί και έπειτα έμεινε απόλυτα μόνη. Γνωστή για την «καθαρή» φιλοσοφία προσέγγισης του βουνού και της αναρρίχησης η Silvia Vidal δεν δέχεται καμία εξωτερική βοήθεια αλλά και μη έχοντας κανένα ηλεκτρονικό μέσο επικοινωνίας ή βοήθημα (δορυφορικό τηλέφωνο, ασύρματο, ιντερνέτ, GPS) αρέσκεται στο να ανοίγει τεχνητές διαδρομές σε μεγάλες ορθοπλαγιές.
Η πρόσβαση στην κατασκήνωση βάσης έγινε κάτω από καταρρακτώδη βροχή. Η Vidal παρέμεινε στην κατασκήνωση βάσης για επτά ημέρες προσπαθώντας να δει την ορθοπλαγιά, πράγμα που δεν έγινε λόγο του κακού καιρού που περιόριζε την ορατότητα στο ελάχιστο. Έστησε το ABC στα 4430 μέτρα Επί δυο ημέρες προσπαθούσε να φτάσει στην βάση της ορθοπλαγιάς με την ομίχλη να δυσκολεύει τις προσπάθειες της, Ακολουθώντας την κοίτη ενός χειμάρρου, που σε πολλά σημεία του έπρεπε να φιξάρει σταθερά σχοινιά για να βοηθηθεί στην μεταφορά του εξοπλισμού της, κατάφερε να φτάσει στην βάση της διαδρομής. Ο καιρός σίγουρα δεν ήταν σύμμαχος και όπως η Vidal αναφέρει ότι παρά την μεγάλη διάρκεια παραμονής της στην περιοχή ούτε μια μέρα δεν κατάφερε να δει ολόκληρη την ορθοπλαγιά. Η Silvia ανέφερε καθημερινή βροχή και ομίχλη για τον ενάμιση μήνα που παρέμεινε στην περιοχή. Οι τοπικές εφημερίδες ανέφεραν ότι η βροχόπτωση στην περιοχή την περίοδο εκείνη ήταν αυξημένη κατά 156% κάνοντας λόγο για την χειρότερη περίοδο μουσώνων στην ιστορία.
Η Vidal διακρίνετε για το ήθος και την τεχνική ικανότητα στην τεχνητή αναρρίχηση λέει ότι ο καιρός την ανάγκασε να πάει κόντρα στις πεποιθήσεις της και να ανοίξει μερικές τρύπες για τοποθέτηση bat hook στην προσπάθεια της να ξεπεράσει κάποια δύσκολα σημεία. Όπως ξέρουμε από προηγούμενες προσπάθειές της, η ίδια απεχθάνεται να κάνει τρύπες και προτιμά να ακολουθεί φυσικές γραμμές.
Ο κακός καιρός, η έλλειψη φαγητού και νερού, είχε μόνο για 18 ημέρες ενώ έμεινε 25 ημέρες πάνω στην ορθοπλαγιά την ώθησαν πολλές φορές στο να εγκαταλείψει την προσπάθεια. Μας λέει ότι μια φορά λιποθύμησε, ενώ ανέβαινε σε στα σταθερά σχοινιά, λόγο υποθερμίας που προκλήθηκε από την υπερβολική υγρασία της ατμόσφαιρας. Μάλιστα σε κάποια φάση ξεκίνησε να υποχωρεί αλλά άλλαξε γνώμη και συνέχισε την αναρρίχηση πιστεύοντας ότι ο καιρός θα αλλάξει.
Παρά τις σκληρές προσπάθειες της, η Silvia Vidal αν και δεν κατάφερε να φτάσει στην κύρια κορυφή του βουνού κατάφερε να σκαρφαλώσει ολόκληρη την ορθολογικά. Το αποτέλεσμα είναι μια νέα διαδρομή με ανάπτυγμα 1050 μέτρα και με δυσκολίες A4+ / 6a+ στα 5250 μέτρα solo. Το όνομα της διαδρομής είναι «Naufragi» που στη γλώσσα των Καταλανών σημαίνει ναυάγια.
http://www.up-climbing.com/en/news/mountaineering/shipwrecks-by-silvia-vidal
http://www.alpinist.com/doc/web10f/newswire-vidal-naufragi
http://www.planetmountain.com/english/News/shownews1.lasso?keyid=37673