Δε θα μπορούσε να ήταν καλύτερα: ο Leo Houlding ελευθερώνει τη «Prophet» στο El Capitan

Ο Leo Hounding μαζί με τον Jason Pickles, σκαρφάλωσε ελεύθερα τη διαδρομή «Prophet» στο El Capitan το οποίο αποτελούσε και ένα μακροχρόνιο project.

Σε μια συνέντευξη που έδωσε στον Mick Ryan του UKC το προηγούμενο μήνα ο Leo Houlding περιγράφει τη διαδρομή του: H «Prophet» πήρε σχεδόν δέκα χρόνια για τη δημιουργία της. Αρχικά την προσπάθησα από το έδαφος με τον Jason Pickles αυθημερόν, όμως χωρίς βοηθητικά μέσα όπως σταθερά σχοινιά και τρυπάνι. Το σκαρφάλωμα ήταν πολύ δύσκολο, βασανιστικό θα μπορούσα να πω με τα κάκιστα ρελέ και ασφάλειες αλλά και τις πολύ δύσκολες κινήσεις. Ο Jason τραυματίστηκε στη 3η μας προσπάθεια πέφτοντας από τη πρώτη σχοινιά. Έπειτα στη 5η προσπάθεια έκανα τη μισή μαζί με τον Kevin Thaw. Σταματήσαμε όμως όταν συναντήσαμε μπροστά μας ένα σαθρό τμήμα που χρειαζόταν μια ασφάλεια για να ελευθερωθεί. Ξαναπροσπαθήσαμε ξανά από το έδαφος το 2004 μαζί με τον Jason χρησιμοποιώντας τεχνητά μέσα και ένα portaledge. Όμως ήταν χειμώνας και μας χτύπησε μια καταιγίδα που μας γέμισε νερά και έτσι εγκαταλείψαμε. Δυστυχώς και δύο Γιαπωνέζοι ορειβάτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας.  

Ο Leo στη σχισμή της σχοινιάς «A1 Beauty» της διαδρομής «Prophet» στο El CapitanΣτο τέλος του Ιουνίου που μας πέρασε, ο Jason και εγώ κάναμε και τις 13 σχοινιές από το έδαφος. Οδήγησα τη κάθε σχοινιά μέχρι τη κορυφή για πάνω από 4 μέρες. Όλες οι σχοινιές ελευθερώθηκαν εκτός από την «Α1 Beauty» (φωτό αριστερά). Δεν μπορούσα να την ελευθερώσω ενώ η θερμοκρασία ήταν καλοκαιρινή με 30 βαθμούς κελσίου. Την έκανα σε 2 κομμάτια αρκετές φορές. Θα γυρίσουμε πίσω τον Οκτώβριο όταν δροσίσει ο καιρός εκτελώντας την «Α1 Beauty» και στη συνέχεια ξανακάνοντας και πάλι όλη τη διαδρομή ξεκινώντας από το έδαφος.     

Ο Leo λοιπόν ελευθέρωσε τη σχοινιά «A1 Beauty στις 28 Οκτωβρίου φθάνοντας στη κορυφή και έτσι ολοκλήρωσε τη διαδρομή «Prophet». Με αυτό το τρόπο πρόσθεσε άλλη μια ελεύθερη ανάβαση στο El Capitan. Την ανάβαση παρακολούθησε ο Tom Evans, φωτογράφος και blogger. Ας δούμε τι είπε ο Evans για το σκαρφάλωμα του Leo:

Ο Leo ολοκλήρωνε την τελευταία του μέρα. Όμως (οι Hounding και ο Pickles) αντιμετώπισαν μια από τις χειρότερες καταιγίδες που μπορώ να θυμηθώ και πέρασαν δύο νύχτες με το νερά να πέφτουν συνέχεια πάνω τους. Είχαν γίνει μούσκεμα, κρύωναν, όμως δεν εγκατέλειψαν τη μάχη.  

Στη συνέχεια τα βράχια στέγνωσαν αρκετά έτσι ώστε να τους επιτρέψουν να ξανακάνουν μια προσπάθεια. Ο Leo σκαρφάλωσε καλά αλλά είχε αρκετές πτώσεις. Το λιγότερο που θα μπορούσα να πω ήταν ότι θα έπρεπε πραγματικά να είχε απογοητευτεί. Θα συνέβαινε όμως κάτι διαφορετικό την επόμενη μέρα; 

Έτσι ξεκίνησε πάλι ξανά, με το ήρεμο και μετρημένο στυλ. Πίεζε τις άκρες των δακτύλων του στις στενές σχισμές της «Α1 Βeauty». Με τη σωστή χρήση των ποδιών του ανέβηκε ακόμη πιο ψηλά. Σύντομα έφτασε στο σημείο στο οποίο ξεκουραζόταν τη προηγούμενη μέρα, πριν δοκιμάσει το δυσκολότερο μέρος και κατόπιν πήγε να συναντήσει το πεπρωμένο του. Προχώρησε και κινήθηκε με προσοχή προς τη κόψη από το οποίο είχε πέσει την προηγούμενη μέρα. Κινήθηκε αριστερά της κόψης σε κάποια πιο καλά πιασίματα. Έκανε μια δύσκολη κίνηση στα αριστερά και σύντομα βρέθηκε στο ρελέ. Μόλις τον είδαν οι Tommy, Kevin και Becca φώναξαν δυνατά επευφημώντας τον και ο Leo απάντησε «Δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερα!»

Η βαθμολογία της διαδρομής σύμφωνα με τον  Alastair Lee καμεραμαν στη διαδρομή: E9 6b,6b,6a,6b,6c,6c,6b,6c,7a,6a,7a,6b,6c
550m, 5.13d, F8b

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.