Η Ε.Τ. στη Κάλυμνο και ο Claude Idoux

Η διαδρομή E.T. στη Κάλυμνο είναι κατάλληλη για σκαρφάλωμα σε ζεστά και ηλιόλουστα απογεύματα. Βρίσκεται στην εύφορη κοιλάδα του Βαθύ πάνω ακριβώς από το χωριό Μετόχι και προσφέρει φαντασμαγορική θέα πάνω από τη κοιλάδα όπου μπορεί κανείς να δει το φιορδ του Ρίνα αλλά και τις τουρκικές ακτές.

Όταν δει κάποιος το λόφο από απόσταση, η κόψη του μοιάζει με το πρόσωπο του εξωγήινου Ε.Τ. (σε γιγαντιαίες διαστάσεις!) ο οποίος πρωταγωνίστησε στην πασίγνωστη ταινία του Steven Spielberg που έκανε θραύση στα 80s.  Η συγκεκριμένη διαδρομή ελευθερώθηκε τον Απρίλιο του 2010 από τον Claude Idoux τον ακούραστο Γάλλο και μόνιμο κάτοικο της Καλύμνου. Τα τελευταία 3 χρόνια ο Claude έχει ελευθερώσει πάνω από 70 διαδρομές στη Κάλυμνο. Οι διαδρομές του ακολουθούν τις φυσικές γραμμές των βράχων, το bolting του είναι σχολαστικό ενώ αφιερώνει μια σημαντική ποσότητα χρόνου στον υποδειγματικό καθαρισμό κάθε διαδρομής από τη βλάστηση, τις βρομιές και τις χαλαρές πέτρες. Ίσως αν έχετε κάνει τις ίδιες διαδρομές, να έχετε παρατηρήσει τους καλλιτεχνικά γραμμένους βράχους με τα ονόματα πολλών από τις διαδρομές του.

Πως θα πάτε: Ακολουθείτε το δρόμο Αργινώντα-Βαθύ προς το Βαθύ. Στη είσοδο του χωριού Μετόχι πίσω από το γήπεδο, στρίψτε δεξιά προς τον στενό δρόμο δίπλα στο νεκροταφείο. Ακολουθήστε το δρόμο μέχρι τη πρώτη διασταύρωση (400μ) και στρίψτε δεξιά στο χωματόδρομο. Ακριβώς μπροστά σας, θα δείτε ένα λόφο ο οποίος μοιάζει με το πρόσωπο του E.T. Παρκάρετε σε ένα σημείο όπου ο δρόμος αρχίζει να οριζοντιώνεται και συνεχίστε πεζοί στον ίδιο δρόμο καθώς αυτός αρχίζει να γίνεται πιο τραχύς και ανηφορικός. Περάστε πίσω από τη πέτρινη πηγή. Κλείστε τη πόρτα πίσω σας και συνεχίστε για 150μ. Πηγαίνετε προς τα δεξιά και περπατήστε προς τα πάνω κατά μήκος του φράχτη. Όταν φτάσετε σε μια είσοδο, σκαρφαλώστε από πάνω της χρησιμοποιώντας τις πέτρες περάσματος και συνεχίστε στο βράχο. Υπάρχει κάποια σωρός από πέτρες (σημάδι) κατά μήκος του δρόμου. Η συνολική διάρκεια του περπατήματος είναι 20 λεπτά.

Μια πανέμορφη θέα ξεδιπλώνεται, ανεβαίνοντας την E.T. Φωτό Νικόλαος ΣμαλιόςΗ αναρρίχηση: Το σκαρφάλωμα είναι κυρίως πάνω σε λείες πλάκες ή σε clean cut τείχους εν αφθονία με καλά pockets και pockets. H αναρρίχηση είναι εκλεπτυσμένη και ισορροπημένη ενώ η σωστή χρήση των ποδιών είναι επιβεβλημένη. Οι διαδρομές είναι μακρές και συνεχείς και παρά τα πολυάριθμα bolts και έχουν την αίσθηση απλικών. Μερικές από τις 6a και 6b διαδρομές είναι ανταγωνιστικές για τον τίτλο της καλύτερης διαδρομής στη Κάλυμνο, σε αυτή τη κατηγορία. Μερικές διαδρομές έχουν ως χαρακτηριστικό τους τις 2 σχοινιές από τις οποίες γίνεται καταρρίχηση με ράπελ. Το bolting είναι πολύ καλό μολονότι είναι αρκετά αραιωμένο σε κάποια εύκολα κομμάτια των διαδρομών. Στη δεξιά πλευρά του βράχου υπάρχει μια σπηλιά ύψους 20-30 μέτρων με εξαιρετικής ποιότητας πορώδεις βράχους και ένα μεγάλο δυναμικό μερικών πολύ δύσκολων διαδρομών. Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαδρομές μέσα στη σπηλιά αλλά είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το σκληροπυρηνικό crag θα αναπτυχθεί σύντομα και περισσότερο.

Παρατηρήσεις για τα παιδιά: Προς το παρόν η προσέγγιση δεν είναι εύκολη για τα παιδιά καθώς το μονοπάτι είναι ακόμα μη καθαρισμένο. Ωστόσο αναμένεται να βελτιωθεί καθώς οι αναρριχητές επισκέπτονται συνεχώς το βράχο. Πάντως υπάρχουν πολλές επίπεδες επιφάνειες όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν κοντά και κάτω από το βράχο.

Ένα πολύ ενδιαφέρον site για τα αναρριχητικά τεκταινόμενα στη Κάλυμνο μπορείτε να βρείτε εδώ αλλά και ωραίες φωτογραφίες του Νίκου Σμαλιού και πάλι από την Κάλυμνο εδώ.

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.