Κατολίσθηση στο El Capitan του Yosemite

Η φθινοπωρινή αναρριχητική περίοδος στο Yosemite είναι στα «φόρτε» της αυτή την εποχή. Ευτυχώς σαν από θαύμα κανείς δεν τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης κατολίσθησης η οποία συνέβη στις 11 Οκτωβρίου στο Capitan του Yosemite, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη τραγωδία.

Το σημείο της κατολίσθησης ήταν στη νοτιοανατολική κόψη του El Capitan. O Tom Evans ήταν μάρτυρας αυτής της κατολίσθησης και σχετικά με το γεγονός είπε τα εξής: «Αρχικά, μια πρώτη μικρή πτώση βράχων προηγήθηκε της δεύτερης και μεγαλύτερης κατολίσθησης η οποία και συνέβη μερικά λεπτά αργότερα. Αμέσως (με τη πρώτη μικρή κατολίσθηση) όλοι φωνάξαμε δυνατά προς τις ομάδες που ανέβαιναν στην κόψη κοντά στη λιθόπτωση.  Μερικά λεπτά αργότερα, μια δεύτερη πιο μεγάλη κατολίσθηση ακολούθησε κάνοντας ένα πολύ δυνατό κρότο ραγίσματος τον οποίο ακολούθησε ένα εκκωφαντικό βουητό. Η κόψη σύντομα καλύφθηκε από τη σκόνη των βράχων που έπεφταν. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έφθασαν στο σημείο οι αρχές για να δουν τι συμβαίνει και αν κάποιος ήταν μέσα στη περιοχή της κατολίσθησης. Ευτυχώς όπως διαπιστώσαμε κανένας δεν βρέθηκε στο δρόμο της. Υπήρχε μια ομάδα που ακολουθούσε τη διαδρομή «Bad to the Bone» και μια άλλη την «Bad Seed» ενώ μια τρίτη την «Surgeon General», οι οποίες όμως ήταν πολύ μακριά από τη κατολίσθηση. Οποιοσδήποτε κινούνταν στη διαδρομή «East Buttress» κατά μήκος της βάσης θα είχε κονιορτοποιηθεί…Έτσι η συμβουλή μου προς όλους τους ορειβάτες είναι να είναι συνετοί και οπωσδήποτε να μείνουν μακριά από αυτή τη περιοχή μιας και υπάρχουν αρκετά σημεία σε αυτή που μπορεί να υπάρξει κατολίσθηση ακόμα και αν πέσει ένα πούπουλο…».

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...