Πρώτη ανάβαση στη βόρεια κόψη του Sulamar από τους Mick Fowler και Paul Ramsden

Οι Mick Fowler και Paul Ramsden πρόσφατα επέστρεψαν από το κινέζικο Xinjiang με ένα «βραβείο» στις αποσκευές τους που δεν ήταν άλλο από τη πρώτη ανάβαση στη βόρεια κόψη του Sulamar.

Σε μια αποστολή που είχε διάρκεια 6 ημερών οι δυο τους σκαρφάλωσαν μέχρι τη κορυφή των 5,380m η οποία είχε για πρώτη φορά πατηθεί μέσω της βορειοανατολικής πλευράς. Η ομάδα ξεκίνησε για να εξερευνήσει το μέχρι πρότινος ανεξερεύνητο πεδίο Chulebos στα δυτικά. Η πρόσβαση σε αυτά τα βουνά είναι μέσω του ιστορικού Xiate Trail το οποίο αποτελούσε κάποτε μια πολυσύχναστη εμπορική διαδρομή, αλλά αυτή την εποχή δεν έχει πλέον κίνηση. Οι Fowler και Ramsden στη διαδρομή τους, ανακάλυψαν όμορφα και σαγηνευτικά τοπία, τα οποία τους έδωσαν κίνητρο για να επιστρέψουν για δεύτερη φορά.

Η Sulamar είναι μια εντυπωσιακή κορφή στη βόρεια άκρη του Xuelian Massif και η φωτογραφία της φιγουράρει πολλές φορές σε τουριστικούς οδηγούς του Xinjiang. Αυτοί που το ανέβηκαν πρώτοι ήταν οι Bruce Normand και Guy McKinnonτο 2008 από τη νότια πλευρά τελειώνοντας τη βορειοανατολική κορυφογραμμή και το ανέφεραν ως Khanjaylak II. Οι προηγούμενοι μαζί με τον Paul Knott, ανέβηκαν επίσης τη ψηλότερη παρακείμενη κορυφή του Khanjaylak I (5,424m) στα ανατολικά.

Ωστόσο τo Sulamar δεν ήταν ο αρχικός στόχος. Το ορειβατικό δίδυμο είχε σχεδιάσει να διασχίσει τη βορειοδυτική κορυφογραμμή του ανατολικού Xuelian, όμως το βαθύ χιόνι που εκτεινόταν σε συνολική απόσταση 25 περίπου χιλιομέτρων εμπόδισε αυτή τη «φιλοδοξία» τους. Κατά τη διάρκεια μάλιστα εκείνης της προσπάθειας οι Fowler και Ramsden είχαν πτώση σε κρεβάς. Το πεδίο του Xuelian εκτείνεται ανατολικά και πάνω από τα σύνορα των φημισμένων κορυφών του Inylchek Glacier του Kyrghyzstan όπως η κορφή Pik Pobeda (7,439m) και η Khan Tengri (6,995m).

sulamarΟ καλός καιρός είναι κάτι σπάνιο σε αυτή τη περιοχή. Ο Fowler και ο Ramsden τις περισσότερες μέρες αντιμετώπισαν θύελλες και συνεχόμενη χιονόπτωση για τέσσερις μέρες. Η βόρεια πλευρά αυτού του εντυπωσιακού συμπλέγματος με τις ψηλές χιονισμένες κορφές οι οποίες μεσουρανούν στο Xuelian Feng (6,627m) δεν είχε εξερευνηθεί μέχρι την επίσκεψη του Bruce Normand το 2008. Ο Normand επέστρεψε το 2009 για να κάνει πολλές μεγαλοπρεπείς διαδρομές, με ποιο αξιοσημείωτη τη Great White Jade Heist στη βόρεια κόψη της δυτικής κορφής του Xuelian με ύψος 6422μ. Αυτή ήταν και η διαδρομή που έγινε από τους Αμερικάνους Jed Brown και Kyle Dempster τον Απρίλη αυτής της χρονιάς που διανύουμε και η οποία έτυχε ευρύτερης αναγνώρισης αφού οι Αμερικάνοι πήραν το βραβείο Piolet d’Or.

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.