Νεκρή από πτώση βράχου η Βελγίδα Πρωταθλήτρια Chloé Graftiaux

Το Σάββατο 21/08/2010 η Chloé Graftiaux η Βελγίδα πρωταθλήτρια αναρρίχησης και μια από τις πιο δυνατές αθλήτριες στη παγκόσμια κατάταξη, βρήκε το θάνατο μετά από πτώση.

Η νεαρή Βελγίδα αναρριχήτρια σκοτώθηκε ενώ έκανε κατάβαση από τη κορυφή της νότιας κόψης της Aiguille Noire de Peuterey στον ορεινό όγκο του Mont Blanc. Κατέβαινε μαζί με το σύντροφό της τον Nicolas αυτή την τεράστια κόψη, η οποία αποτελεί ένα σύμβολο της Ιταλικής πλευράς του Mont Blanc. Σε έναν φαινομενικά εύκολο κομμάτι, η Graftiaux προδόθηκε από έναν ογκόλιθο που αποκολλήθηκε.

Η 28χρονη Chloé Graftiaux ήταν αναμφισβήτητα ένα από τα πιο σημαντικά ταλέντα της αναρρίχησης, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήταν γνωστή πάνω από όλα για τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έφερνε στους αγώνες, μετά τις νίκες της στο Vail και στο Sheffield. Αυτό το χρόνο είχε κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο κύπελλο ενώ παράλληλα στο Βέλγιο κέρδισε τον πρώτο τίτλο σε πολλές περιπτώσεις. Βέβαια η Chloé ήταν μακράν μια προσωπικότητα πέραν του συναγωνισμού.

Το πάθος της για την ορειβασία ήταν αναμφισβήτητο. Το χειμώνα η Chloé έφερε εις πέρας μια σειρά εντυπωσιακών καταβάσεων με σκι, ενώ το καλοκαίρι προσπάθησε να βρει χρόνο για να εκτελέσει δύσκολες αναρριχήσεις στα ασβεστολιθικά πετρώματα του Verdon Gorge στη Γαλλία και τους σκληρούς γρανίτες στο αμερικάνικο Yosemite. Επιπλέον ταξίδευε στο Mont Blanc κάθε καλοκαίρι όπου ολοκλήρωνε τις κλασσικές διαδρομές όπως για παράδειγμα η Voie Contamine και η Les intouchables, η Gervasutti Pillar και η Central Freney Pillar.

Πηγή – Φωτό: planetmountain.com

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.