Υπάρχουν ακόμα ανεξερεύνητες κόψεις στις Άλπεις; Η ερώτηση μπορεί να ακούγεται ως ρητορική, πάντως η απάντηση είναι καταφατική, αν κοιτάξει κάποιος τη Νότια Κόψη των Grandes Jorasses, που σπάνια γνωρίζει επισκέψεις.    
plain_sudΤο αξιοσημείωτο με αυτή τη νέα διαδρομή, είναι πως οι τρεις Ιταλοί και ο Γάλλος, περίμεναν τέσσερα ολόκληρα χρόνια προκειμένου να παρουσιαστούν οι κατάλληλες συνθήκες! Τελικά άρπαξαν την ευκαιρία και άνοιξαν μια από πιο σημαντικές διαδρομές στη περιοχή. Η «Plein Sud» είναι μόλις η 5η γραμμή στη νότια κόψη των θρυλικών Grandes Jorasses! Πριν από αυτούς, η κόψη είχε μόλις τέσσερις γραμμές. Η πρώτη ανοίχτηκε το 1923 και η τέταρτη το 1985.
Τελικά υπάρχει ακόμα χώρος για περιπέτεια στις Άλπεις!!

Φωτό: planetmountain.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός χάζευα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με ώθησε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει και εκδώσει, πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό και τα Βαρδούσια.