Νέα παραλλαγή (variation) του Lhotse από τον Denis Urubko

Στις 16/05/2010 ο καζάκος ορειβάτης Denis Urubko έφτασε στη κορυφή του Lhotse μέσω μια νέας παραλλαγής από τη νότια πλευρά. Ακριβώς πριν από ένα χρόνο ο Urubko είχε ανέβει μέχρι τη κορυφή του Cho Oyu που αποτελεί το έκτο ψηλότερο βουνό στο κόσμο.

Συχνά, όταν οι ορειβάτες πετύχουν ένα τέτοιο στόχο, χαλαρώνουν, κάνουν ένα διάλειμμα και μετατοπίζουν το ενδιαφέρον τους σε άλλα πεδία δράσης. Όμως ο 36χρονος Καζάκος αλπινιστής δεν έχει δείξει ότι εγκαταλείπει τους «γίγαντες» των Ιμαλαΐων. Στη περίπτωση του Cho Oyu συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: Στις 16 Μαΐου ο Urubko έφθασε στην κορυφή του Lhotse όπου είχε ήδη ανέβει μέσω της κανονικής διαδρομής το 2001. Απλά αυτή τη φορά επέλεξε να ανέβει μέσω μιας εναλλακτικής δικής του διαδρομής από τη νότια πλευρά.

Ο ιταλός ορειβάτης Simone Moro επιβεβαίωσε την ανάβαση του Urubko στο προσωπική του ιστοσελίδα γράφοντας : «Αυτό το πρωί ο Denis ήρθε πίσω στη κατασκήνωση βάσης. Μπορεί να ήταν κουρασμένος, αυτό όμως δεν μείωσε τη χαρά του που ανέβηκε στη κορυφή του Lhotse επιλέγοντας μια δική του διαδρομή. Ξεκινώντας από τη νότια πλευρά στις 6:30 έφτασε στις 11:30 στη κορυφή του Lhotse. Βασικά, ακολούθησε τη πορεία που είχαμε σχεδιάσει μαζί, μερικές βδομάδες πριν. Μπράβο Denis!».

Ο Moro σχεδίαζε να χαράξει μια μαζί με τον Urubko νέα γραμμή στο βουνό, χωρίς τη χρήση οξυγόνου, αλλά άσχημος καιρός και πυρετός τον εμπόδισαν.

lhotse2Όσο για τον επόμενο στόχο του Moro, αυτός είναι να ανέβει στο Έβερεστ χωρίς οξυγόνο. Πάντως ο καιρός αναμένεται να είναι καλός γύρω στις 23 Μαΐου. Επιγραμματικά μπορούμε να πούμε ότι η συνεργασία μεταξύ των ορειβατών, όπως φαίνεται για ακόμη μια φορά και στη συγκεκριμένη περίπτωση, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει…

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.