Η διεθνής κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Giuliano Montaldo αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει το Μεγάλο Βραβείο της πόλης του Τρέντο – τη Χρυσή Γεντιανή για την καλύτερη ταινία- στο «Sonbahar» του Τούρκου σκηνοθέτη Alper Özcan. Η κριτική επιτροπή ανέφερε ότι η απόφασή της βασίστηκε «στην αφήγηση και τη λεπτή ποίηση» που εκπέμπει η ταινία. Το «Sonbahar» περιγράφει τη βασανιστική ιστορία ενός νεαρού άνδρα που πάλεψε για τη δημοκρατία στη χώρα του και έδωσε έναν σκληρό αγώνα για την αφοσίωσή του σε αυτό. Μετά από δέκα χρόνια στη φυλακή, επιστρέφει στη γενετειρά του, η οποία βρίσκεται χαμένη στα βουνά στη ΝΑ Τουρκία. Εκεί, κατορθώνει να βρεί στιγμές ευτυχίας και αγάπης προτού πεθάνει. Ο χρόνος του στη φυλακή, η ασθένεια και οι κακουχίες περιγράφονται παραστατικά χωρίς καμία δοση υπερβολής.

alper_zcanΗ Valeria Allievi, μία νεαρή σκηνοθέτης από το Μιλάνο, κέρδισε το βραβείο της πόλης του Μπολτζάνο – χρυσή γεντιανή για την καλύτερη ταινία στον αλπικό αθλητισμό, την εξερεύνηση και την περιπέτεια. Η ταινία της «Karl» είναι η ιστορία του ορειβάτη Karl Unterkircher από το Νότιο Τυρόλο, ο οποίος πέθανε τραγικά το περασμένο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας να αναρριχηθεί στη Βόρεια πλαγιά του Nanga Parbat.

Ο ορειβάτης και σκηνοθέτης Elio Orlandi κέρδισε το βραβείο κοινού στην κατηγορία ορειβασίας για την ταινία του «La Oltre parete».

Ο Stefano Saverioni κέρδισε το Bruno Cagol Press Prize και το βραβείο της πόλης Imola για το «Curato di montagna diario », μια ταινία που γυρίστηκε σε χωριά στους πρόποδες του Gran Sasso, τα οποία δοκιμάσθηκαν από τον πρόσφατο σεισμό.

Η χρυσή Γεντιανή της ιταλικής αλπικής λέσχης για την καλύτερη ταινία σε βουνά πήγε στο συναρπαστικό «Himalayas, terre des femmes» από τη Γαλλίδα σκηνοθέτρια και εθνολόγο Marianne Chaud. Το βραβείο κριτικών επιτροπών πήγε στο νέο κινέζο σκηνοθέτη Xuang Jiang, για την ταινία « BA Yue Shi Wu», μια ιστορία που εξιστορεί τις κακουχίες και τη βία που υφίσταται μια νέα γυναίκα σε μία ορεινή επαρχία της Κίνας.

Η ασημένια γεντιανή για την καλύτερη καλλιτεχνική τεχνική συμβολή πήγε στην ταινία «Racines» από τον ελβετικό σκηνοθέτη Eileen Hofer.
Το βραβείο για την καλύτερη τηλεοπτική παραγωγή πήγε στον Γάλλο σκηνοθέτη Hamid Sardar για το «Sur la piste du renne blanche», η οποία προβλήθηκε ακόμη και σε νομαδικούς λαούς στη Μογγολία.

Οι ελβετοί σκηνοθέτες Claudius Gentinetta και Frank Braun κέρδισαν την ασημένια Γεντιανή για την καλύτερη ταινία μικρού μήκους με το «Κύβος Seilbahn».

Το βραβείο κοινού πήγε στον Καναδά για το «Πριν από το αύριο» από τους σκηνοθέτες Madeline Piujuq και Marie Hélène Cousienau.

Συνολικά 43 ταινίες συμμετείχαν στο 57ο Trento FilmFestival. Στην ανάγνωση της έκθεσης με τα αποτελέσματα από τηνκριτική επιτροπή, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Maurizio Nichetti τόνισε ότι ο αριθμός εισερχόμενων είχε αυξηθεί ακόμη μια φορά, και ότι η δύναμη του φεστιβάλ βασίζεται στο να προσελκύει νέους θεατές, το νεανικό κοινό.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός χάζευα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με ώθησε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει και εκδώσει, πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό και τα Βαρδούσια.