. Η Επιτροπή, η οποία πολλές φορές έχει κατηγορηθεί για τις συντηρητικές, διφορούμενες και αμφισβητούμενες επιλογές της αποφάσισε φέτος να δώσει για πρώτη φορά το βραβείο σε γυναίκα, την Kei Tanguchi από την Ιαπωνία. Η Επιτροπή απένειμε το Piolet d’ or για το “πνεύμα της εξερεύνησης” (spirit of exploration) στους Kazuya Hiraide και Kei Taniguchi για την πρώτη τους ανάβαση στη Νοτιο-δυτική πλευρά του kamet (7756μ.) στην Ινδία. Όπως δήλωσαν οι ίδιοι κατά την παραλαβή του βραβείου τους (στην οποία εμφανίσθηκαν με παραδοσιακή ιαπωνική ενδυμασία) :

20090427xkeisamurai«Για μας δεν υπάρχει κανένας νικητής, κανένας ηττημένος. Αυτοί που βραβεύονται είναι όλοι πρεσβευτές μιας τέχνης, ενός πάθους. Πάντοτε πιστεύαμε ότι αυτό το γεγονός ήταν μια στιγμή εορτασμού και όχι ανταγωνισμού. Κατά την άποψή μας, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι για το 2009 το βραβείο απονεμήθηκε σε τρεις διαφορετικές αναβάσεις. Η στιγμή αυτή είναι πολύ σημαντική για μας. Γνωρίζοντας το κύρος του Piolet ήταν κάτι που επιθυμούσαμε εδώ και αρκετό καιρό. Θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, παραμένοντας πιστοί σε αυτά που αντιπροσωπεύει ο αλπινισμός. Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός ότι μία γυναίκα βραβεύθηκε για πρώτη φορα με το Piolet d’ or. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό καθώς περνάμε το μήνυμα της ευρύτερης συμμετοχής των γυναικών στον αλπινισμό και την ορειβασία.».
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.