Γυναικείο ρεκόρ ταχύτητας στη Nose

Άλλο ένα ρεκόρ ταχύτητας, αυτή τη φορά στη περίφημη κοιλάδα του Γιοσέμιτυ και συγκεκριμένα στη Nose του El Capitan και μάλιστα από γυναικεία σχοινοσυντροφιά. Οι Quinn Brett και Jes Meiris ανέβηκαν στις 11 Ιουνίου τη περίφημη διαδρομή σε μόλις 10 ώρες και 19 λεπτά.

Ο δυο κοπέλες σκαρφάλωσαν αρκετά κομμάτια με τεχνικές τεχνητής αναρρίχησης, ενώ στις σχοινιές με δυσκολία μέχρι 5.9 οι δυο κοπέλες σκαρφάλωναν ταυτόχρονα. Η πρώτη με τεχνική αυτασφάλισης και η δεύτερη ζουμάροντας.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι δυο τους σκαρφάλωναν για πρώτη φορά τη Nose: “δεν είχαμε καμιά εγγύηση ότι θα καταφέρναμε να σπάσουμε το ρεκόρ, αλλά προσπαθήσαμε και τελικά τα καταφέραμε“.

Σε μια προσπάθεια τους να κάνουν κάτι περισσότερο από ένα ρεκόρ, οι   Brett και Meiris δημιούργησαν έναν έρανο για την SOS Outreach International, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα το Avon του Colorado που προωθεί την υπαίθρια δραστηριότητα και εκπαίδευση στους νέους.
“Ελπίζουμε η προσπάθειά μας να εμπνεύσει κι άλλους να σπάσουν τα όρια του sport και να πραγματοποιήσουν αναβάσεις που θα προωθήσουν διεθνώς εξέλιξη τόσο σε  κοινωνικό περιβαλλοντικό και εκπαιδευτικό επίπεδο“.

Το προηγούμενο ρεκόρ γυναικείας ανάβασης στη Nose έγινε το 2011 από τις  Libby Sauter και Chantal Astorga σε 10 ώρες και 40 λεπτά. Η πρώτη γυναικεία ανάβαση της Nose έγινε από τις Sue McDevitt και Nancy Feagin το 1992, σε 17 ώρες και 40 λεπτά.

Πηγή: www.climbing.com

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.