Ιβηρική «επέλαση» στην Annapurna: Η Edurne Pasaban ανεβαίνει τη 13η 8άρα.

Στις 17 Απριλίου η βασκικής καταγωγής Edurne Pasaban από την Ισπανία έφτασε στη κορυφή της Annapurna ολοκληρώνοντας έτσι τη 13η της ανάβαση σε 8000 μέτρων κορφή.

Ταυτόχρονα ο Πορτογάλος ορειβάτης Joao Garcia συμπλήρωσε άλλη μια επιτυχημένη προσπάθεια στα ψηλότερα βουνά του κόσμου, συμπληρώνοντας και τις 14 8άρες. Στη κορυφή έφτασαν και τα άλλα μέλη της αποστολής όπως οι Asier Izaguirre, Alex Chicón, Nacho Orviz καθώς και οι Sherpa Mingma, Pasang και Gempu από την ομάδα της Pasaban. Ωστόσο η αποστολή δεν ήταν χωρίς προβλήματα μιας και η Edurne Pasaban αλλά και ο Nacho Orviz αντιμετώπισαν προβλήματα στα μάτια τους λόγω της αφυδάτωσης κατά τη διάρκεια της κατάβασης. Φυσικά δεν το βάζουν κάτω και έχουν τώρα το νου τους στραμμένο στον επόμενο στόχο που είναι το Shisha Pangma. Ας μην παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι ο 43χρονος Πορτογάλος Joao Garcia έφθασε στην κορυφή των 8089μ. χωρίς χρήση οξυγόνου για πολλοστή φορά.

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.