Νέα σκληρή διαδρομή, επαναλήψεις και πολύ δράση, στη Συνάντηση χειμερινής αναρρίχησης και ορειβατικού σκι στα Βαρδούσια

karanikas kai theodorou
Οι Χρ. Καρανίκας και Βασ. Θεοδώρου στην έξοδο της «Για τον Ερμή για τον Τορέλλι».

Αν η επιτυχία μιας ορειβατικής συνάντησης ορίζεται από τη δράση, τότε η Συνάντηση Χειμερινής Αναρρίχησης (5η) και Ορειβατικού Σκι (4η) που διοργάνωσε η ΕΟΟΑ στα Βαρδούσια το ΠΣΚ που μας πέρασε (25-27/3), ήταν σίγουρα επιτυχημένη.

o g kovanidis sthn atelis kafsi sth skoufia
Ο Γ. Πιπίλης στην “Ατελής καύση”.

Περίπου 60 άτομα βρέθηκαν στο φιλόξενο καταφύγιο της ΕΟΟΑ απέναντι από το Πιτιμάλικο, σε ένα βουνό που παρ’ όλες τις προβλέψεις είχε πολύ καλή ποιότητα χιονιού και χάρισε καλές συνθήκες για απολαυστικό σκαρφάλωμα και σκιάρισμα.

Επαναλήφθηκαν αρκετές διαδρομές στα Σκόρδα, με πιο σημαντική την ελεύθερη επανάληψη της Ουρανόσκαλα (II M5+) από τους Χρ. Καρανίκα – Χρ. Τζώτζο (ο Τορέλλι που είχε κάνει την πρώτη επανάληψη την είχε χαρακτηρίσει “ζόρικη”), η «Ενόρμηση» (III 3 Μ4) από τους Γ. Πιπίλη, Γ. Κοβανίδη, ενώ και στη Σκούφια (που είχε άψογες συνθήκες) έγινε η πρώτη επανάληψη της «Ο Μάστορης» από τους Κ. Μουγγολιά – Λ. Καραχάλιο (γραμμή δεξιά της «Ατελής Καύση»), αλλά και η «Ατελής Καύση» (II M4) από τους Γ. Πιπίλη, Γ. Κοβανίδη – Χρ. Τζώτζο.

Ο Γ. Κοβανίδης στην “Ενόρμηση”.

Σίγουρα όμως η πιο σημαντική στιγμή της συνάντησης ήταν το άνοιγμα μιας νέας γραμμής δεξιά της «Ουρανόσκαλα» από τους Χρ. Καρανίκα και Βασ. Θεοδώρου, με το όνομα «Για τον Ερμή για τον Τορελλι» M5+(?) 150μ. Η διαδρομή είναι 5 σχοινιές από τις οποίες οι τέσσερις πρώτες πολύ σκληρές και ξεκινά από εκεί ακριβώς που ξεκινάει και η Ουρανοσκαλα (40 μ. αριστερά από το κεντρικό λούκι, δεξιά από την διαδρομή “Επαγγελματίες”).

karanikas kai tzotzos sthn ouranoskala
Οι Χρ. Τζώτζος και Χρ. Καρανίκας στην έξοδο της “Ουρανόσκαλα”.

Πέρα από το ότι είναι μια από τις πιο σκληρές γραμμές στην περιοχή, πρέπει να είναι η πρώτη διαδρομή στην ορθοπλαγιά που χρησιμοποιήθηκε τρυπάνι και έχει και μια μικρή ιστορία που μας την αφηγείται ο Χρήστος:

«Βρέθηκα κι εγώ στα Βαρδούσια, στην 5η πανελλήνια συνάντηση χειμερινής αναρρίχησης , μαζί με το αλπινιστικό camp της ΕΟΟΑ και μερικούς φίλους. Δεν ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα στα Βαρδούσια, είναι η τρίτη και είχα  παρατηρήσει από την πρώτη επίσκεψη μια φυσική γραμμή που στην αρχή υπέθεσα ότι είναι κάποια διαδρομή. Το τσέκαρα και διαπίστωσα ότι αυτή η όμορφη γραμμή περιμένει να σκαρφαλωθει! Τα χρόνια πέρασαν αλλά η ιδέα έμεινε στο μυαλό μου! Έτσι λοιπόν φέτος ήρθα προετοιμασμένος!

xristos karanikas skorda pitimalikou
Ο Χρ. Καρανίκας στη δεύτερη σχοινιά της «Ουρανόσκαλα».

Πρώτα πήρα τηλέφωνο των Γιώργο το Βούτυρο και τον ενημέρωσα ότι θα φέρω υλικά για άνοιγμα διαδρομής, τού άρεσε η ιδέα, αλλά δεν μπορούσε να έρθει το Σάββατο μαζί μου! Την Παρασκευή το πρωί μετά από λίγο ύπνο στο αμάξι, αφού φτάσαμε στον Αθανάσιο Διάκο από Κομοτηνή περίπου 2:30 το βράδυ, ξεκινήσαμε την ανηφόρα για το καταφύγιο και έπειτα κατ’ ευθείαν για την «Ουρανόσκαλα»!!! Η «Ουρανοσκαλα» ήταν μια από τις διαδρομές που ήθελα να κάνω και συγχρόνως εξυπηρετούσε τον σκοπό μου, καθώς θα έβλεπα καλύτερα αυτό το κομμάτι της ορθοπλαγιάς! Τη σκαρφάλωσα με τον Χρήστο το Τζώτζο κι αυτό ήταν ότι έπρεπε για να ανοίξω μια καινούργια δίπλα σε αυτή! Το βράδυ της Παρασκευής όμως δεν είχα σχοινοσύντροφο (ο Χρήστος αλλά και ο Γιώργος συμμετείχαν σε σχολές ως εκπαιδευτές). Τη λύση την έδωσε ο Βούτυρος:  «πάνε με τον Μπιλ αυτός έχει όρεξη για τέτοιου είδους περιπέτειες».

Διαβάστε ακόμα:  Το Pindus Trail περνά τα Βαρδούσια!
karanikas sta skorda pitimalikou
“Ήξερα ότι οι δυσκολίες θα ήταν σε ξερό, οπότε δε χρειάστηκε να ξεκινήσουμε πολύ νωρίς και να φάμε κρύο, αντίθετα η μεσημεριάτικη ζέστη έκανε καλό στα δάχτυλα μας”. Ο Χρ. Καρανίκας στη δεύτερη σχοινιά.

Με τον Βασίλη Θεοδώρου γνωριζόμαστε μόνο φυσιογνωμικά, είχαμε μιλήσει ελάχιστες φορές από κοντά, δεν είχαμε ποτέ σκαρφαλώσει μαζί,  όμως είναι γνωστές οι ικανότητες του, δεν είχα κανένα λόγο να ανησυχώ! Παρόλα αυτά όταν τον είδα το πρωί με μπότες ορειβατικού σκι, κραμπόν ελαφριά για το χιόνι και ίσια πιολέ με ιμάντα (τεχνικά τριακονταετίας) απόρησα, αλλά ο Βασίλης ήταν καθησυχαστικός και έτοιμος για την περιπέτεια: «αυτά έχω, οπότε με αυτά θα σκαρφαλώσω»! Τελικά όχι μόνο σκαρφάλωσε, αλλά οδήγησε και την 2η και 5η σχοινιά! Η διαδρομή αφιερώθηκε στη Μνήμη του Ερμή και του Γιάννη και ήταν αντάξια των προσδοκιών μας. Δεν είναι πιο δύσκολη από την «Ουρανόσκαλα», αλλά οι δυσκολίες έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια. Δεν ανησύχησα ιδιαίτερα για τις συνθήκες, ήξερα ότι οι δυσκολίες θα ήταν σε ξερό, οπότε δε χρειάστηκε να ξεκινήσουμε πολύ νωρίς και να φάμε κρύο, αντίθετα η μεσημεριάτικη ζέστη έκανε καλό στα δάχτυλα μας. Στην πρώτη σχοινιά ήταν και το μόνο σημείο που –προκειμένου να μπει το βύσμα- έγινε τεχνητό (κρέμασμα). Όλη η άλλη έγινε τελείως ελεύθερα. Η δυσκολία δίνεται με επιφύλαξη, οπότε ίσως χρειάζονται μια – δυο ακόμα επαναλήψεις από πιο έμπειρους».

Εκτός από αναρριχητές η συνάντηση είχε βέβαια και σκιερ. Όχι τόσους όσους θα περιμέναμε (την προηγούμενη εβδομάδα είχε συνάντηση στο Φαλακρό), αλλά όσοι ήρθαν το απόλαυσαν με εξορμήσεις και καταβάσεις από τις γύρω κορφές.

synantisi anarrixisis vardousia 2022
Από αριστερά: Λ. Ανέστης, έφορος ορειβασίας της ΕΟΟΑ (και ψυχή των συναντήσεων), Δ. Ραπτης και Κ. Μαστροκωστόπουλος (από κοινότητα Αθ. Διάκου), Β. Μαλλιωτάκης, Αλ. Ασημακόπουλος, Στ. Κωνσταντακόπουλος και Γ. Κλαουδάτος.

Η συνάντηση έκλεισε στην πλατεία του Αθανάσιου Διάκου όπου βραβεύτηκαν οι Γ. Κλαουδάτος και  Ν. Στεϊκάκης (δεν μπόρεσε να παρευρεθεί) για την προσφορά τους στην ανάδειξη του ορειβατικού σκι, καθώς και οι Α. Ασημακόπουλος – Στ. Κωνσταντακόπουλος και Β. Μαλλιωτάκης για την επανάληψη της «Beyont Good & Evil» στις Άλπεις το φθινόπωρο που μας πέρασε.

Διαβάστε ακόμα:  Ανακαίνιση του καταφυγίου ΠΟΑ στα Βαρδούσια.

Για τον Ερμή για τον Τορέλλι M5+ 150μ.

Βαρδούσια Σκόρδα Πιτιμάλικου ΒΔ ορθοπλαγιά

Η γραμμή ξεκινάει από εκεί ακριβώς που ξεκινάει και η Ουρανόσκαλα (40 μ. αριστερά από το κεντρικό λούκι, δεξιά από την διαδρομή “Επαγγελματίες”).

Περιγραφή

1η σχοινιά M5. 35μ: Από τα πρώτα μέτρα κιόλας φεύγει ευθεία δεξιά σε χαρακτηριστικό λίγο αρνητικό σχισμοδίεδρο όπου και το πρώτο βύσμα που είναι σε εμφανές σημείο από την βάση της διαδρομής! Μετά το βύσμα φεύγει ευθεία κ τραβέρσα αριστερά για το πρώτο ρελέ, το οποίο είναι κοινό με Ουρανόσκαλα!
2η σχοινιά M4+/5? 20+μ: φεύγει ευθεία πάνω στις σχισμές όπου ασφαλίζονται εύκολα , μέχρι την χαρακτηριστική στέγη όπου συναντάμε βύσμα για το ρελέ!
3η σχοινιά M5+? 25μ: Η γραμμή είναι ξεκάθαρη! Σχισμη που παίρνει καλές ασφάλειες, μέχρι να πέσουμε πίσω από το πιλιέ σε ράμπα χιονιού, όπου γίνεται και το ρελέ με κορδονέτο στην μύτη του πιλιέ! (Το κορδονέτο εξυπηρετεί κ την επόμενη σχοινιά καθώς μετακινείται προς την βάση της).
4η σχοινιά M4+/5? 30+ μ: ανεβαίνουμε πάνω στην μύτη του ρελέ , ευθεία πάνω διακρίνεται το βύσμα που είναι λίγο ψηλά επειδή παίρνει καλές ασφάλειες (φρεντ, το 3, 4 και μικρά) από εκεί συνεχίζει σε σχετικά εύκολο πεδίο ευθεία μέχρι το τέλος του πιλιέ! Πίσω από την κορυφή του πιλιέ υπάρχει βύσμα όπου γίνεται το ρελέ σε άνετο χώρο
5η Σχοινιά Μ2+ 30μ: Ευθεία πάνω σε εύκολο πεδίο και μετά από ένα πολύ σύντομο Μ2+ κινούμαστε αριστερά προς την κορυφογραμμή, από εκεί απέχουμε 70 μ. Από την κορυφή (κοινή έξοδος με Ουρανόσκαλα).

Για την επανάληψη θα χρειαστείτε: φουλ του Φρεντ! Μέχρι το No4, 2 φορές το No3 και το No2. Φουλ Καρυδάκια και 2 καρφιά είναι αρκετά!

skorda pitimalikou

Στοιχεία – φωτό: Χρ. Καρανίκας & Γ. Κοβανίδης
SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...