ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Το βουδιστικό βασίλειο του Ladakh στην επαρχία του Jammu and Kashmir έχει μικρό χρονικό παράθυρο επισκεψιμότητας, από τα μέσα Μαΐου έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και η περιοχή απολαμβάνει ηλιοφάνεια και γαλάζιους ουρανούς μακριά από τη ζώνη των μουσώνων, την ώρα που η υπόλοιπη Ινδία μουλιάζει από τη βροχή. Νωρίτερα και αργότερα τα χιόνια κάνουν τους δρόμους απροσπέλαστους, τα ταξιδιωτικά γραφεία και οι ξενώνες κλείνουν και το Leh πέφτει σε χειμερία νάρκη.  Η προσέγγιση τότε γίνεται μόνο από αέρος. Ελάχιστοι δοκιμάζουν να επισκεφθούν την περιοχή τον Γενάρη, οπότε ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες επιχειρούν τη διάσχιση του παγωμένου ποταμού Zanskar. Τα καταλύματα πολλά και αξιοπρεπή. Ο ξενώνας Tsetan, φωλιασμένος στη βόρεια άκρη της πόλης, έχει λογικές τιμές, γευστικό και καθαρό σπιτικό φαγητό και εκπληκτική θέα στην οροσειρά. Τον συνιστώ θερμότατα.

Δύο δρόμοι συνδέουν το Leh με την υπόλοιπη Ινδία. Η μία επιλογή είναι η οδική αρτηρία που ανεβαίνει μέσα από το Kashmir περνώντας από τη Srinagar και το Κargil. Όμορφος δρόμος, συνήθως προσπελάσιμος εκτός αν υπάρχουν ταραχές, αλλά δεν συγκρίνεται με την ανατριχιαστική διαδρομή προς το Manali. Ο δρόμος αυτός, που σε πολλά σημεία είναι σωροί από πέτρες και λάσπη, σκαρφαλώνει μέχρι το πέρασμα Taglang-La στα 5.330μ. και είναι μια ονειρεμένη διαδρομή με απίστευτες εναλλαγές μέχρι τις υπώρειες των ινδικών Ιμαλαΐων. Ο δρόμος κλείνει επισήμως την 1η Οκτωβρίου αλλά οι συχνές κατολισθήσεις, ιδίως την εποχή των μουσώνων, μπορούν να μετατρέψουν το ταξίδι σε εφιάλτη.

Το trekking εγκλιματισμού είναι απαραίτητο. Υπάρχουν άπειρες επιλογές από ολιγοήμερες εξορμήσεις γύρω από το Stok μέχρι πολυήμερες εξορμήσεις σε μέρη που δεν τα έχει δει μάτι ξένου. Η διαδρομή από το Lamayuru στο Padum αποτελεί εντυπωσιακή διάσχιση σε απομονωμένες γωνιές της περιοχής. Για πιο ακραίες αποστολές μιλήστε με τους τοπικούς πράκτορες. Θα χρειαστείτε οργανωμένη αποστολή με μουλάρια, τρόφιμα, εξοπλισμό, έναν καλό οδηγό… και πολλή τύχη. O χάρτης του Ladakh των Editions Olizane, παρόλα τα λάθη του, είναι αξιέπαινη προσπάθεια ενός ακόμα Ελβετού να αποτυπώσει το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής. Χρειάζεται όταν κινείσαι μόνος. Το trekking στη Markha είναι αρκετά δημοφιλές και δεν απαιτείται οδηγός. Συνήθως γίνεται σε έξι ημέρες και η διαδρομή είναι εκατόν δέκα χιλιόμετρα. Με καλό ατομικό εξοπλισμό, πλήρη φόρτο και εμπειρία από υψόμετρο το Stok Kangri γίνεται και σόλο. Για την τετραήμερη ανάβαση στο Stok θα χρειαστείτε άδεια που την εκδίδουν τα ταξιδιωτικά γραφεία. Mιλήστε με αρκετούς πράκτορες, κάνετε έρευνα αγοράς, πάρτε γνώμες από συνταξιδιώτες πριν αποφασίσετε. Διαπραγματευτείτε την τιμή, αλλά μη την πιέσετε πολύ προς τα κάτω. Δεν θέλετε να βρεθείτε στα 5.000μ. με μισές μερίδες φαγητού, ελάχιστα υγρά και κακοδιάθετο οδηγό στην προσπαθεία να γλυτώσετε μερικά ευρώ.

Α…, και μια τελευταία ιδέα. Αν έχετε χρόνο και αντέχουν τα πόδια συνεχίστε δεξιά στον χάρτη προς τις επαρχίες Himachal Pradesh και Uttarakand, σε μια πνευματική πορεία αναζήτησης των πηγών του Γάγγη και μια κλεφτή ματιά στο Nanda Devi. Αν μετά από αυτό δυσκολευτείτε να μπείτε στο αεροπλάνο για να επιστρέψετε στην ανυπόφορη καθημερινότητα τότε σίγουρα η Ινδία θα έχει αφήσει το μεθυστικό της άρωμα και σε εσάς. Στείλτε με φαξ στη δουλειά την παραίτησή σας, φτιάξτε μια κούπα μυρωδικό τσάι, αράξτε σε ένα ανθισμένο λιβάδι με ροδόδεντρα και στρέψτε το βλέμμα ανατολικά, εκεί που κατάλευκες, χιονοσκέπαστες, με μια ομορφιά αιώνια και γοητεία απαράμιλλη θα προβάλλουν πίσω από τον ορίζοντα οι πρώτες λαμπερές 8άρες του Νεπάλ…

Κείμενο – φωτο: Γκασιάμης Αργύριος

 

1
2
3
4
SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...