Κι ενώ εδώ και σχεδόν 10 μέρες όλη κοινωνία έχει μπει σε καραντίνα, με αποτέλεσμα να έχει σχεδόν μηδενιστεί κάθε κοινωνική δράση και συναναστροφή και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι (σε τουρισμό, λιανεμπόριο, εστίαση κλπ.) να απειλούνται με οικονομική ισοπέδωση, πολλοί κλάδοι συνεχίζουν να λειτουργούν σαν να μην τρέχει τίποτα.
Δε μιλάμε για κλάδους που είναι αναγκαίοι για τη Δημόσια Ωφέλεια και Υγεία, αλλά και για πολλούς άλλους. Παράδειγμα ο κλάδος των αιολικών.
Όλη την προηγούμενη εβδομάδα, εξαρτήματα και ανεμογεννήτριες συνέχισαν να διακινούνται στα λιμάνια της Καρύστου του Λαυρίου και της Στυλίδας, φορτηγά να τις μεταφέρουν στα εργοτάξια και τις τοποθεσίες εγκατάστασης και τα συνεργεία στα εργοτάξια να δουλεύουν κανονικά.
Οι κρατικές υπηρεσίες όχι μόνο ΔΕΝ έχουν εκδώσει κανέναν κανονισμό προστασίας και λειτουργίας των δραστηριοτήτων αυτών για τις ειδικές συνθήκες που ζούμε (σε αντίθεση με τους κανονισμούς για τη μετακίνηση των πολιτών στα περίπτερα και τα super market), αλλά διευκολύνουν με έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την απρόσκοπτη και ανεξέλεγκτη συνέχιση αυτών των δραστηριοτήτων.

Παρ’ όλα αυτά το lobby των αιολικών ανησυχεί. Έτσι στις 21/3, η ΕΛΕΑΤΕΝ έστειλε επιστολή (με τυπωμένο το λογότυπο «Μένουμε Σπίτι»!) με αποδέκτες τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και τη Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, όπου θέτει τους «προβληματισμούς» της και τις προτάσεις της.
Ανησυχεί για την επιβράδυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, για το κλείσιμο εργοστασίων κατασκευής στο εξωτερικό (λόγω κρουσμάτων covid-19) και άρα την καθυστέρηση παραλαβής εξαρτημάτων και υλικών και ζητά τόσο την επίσπευση των διαδικασιών όσο και την παράταση των προθεσμιών κάνοντας επιπλέον προτάσεις για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την Περιβαλλοντική Νομοθεσία.
Ανησυχεί φυσικά και για τα ήδη υπό κατασκευή ή λειτουργούντα αιολικά εργοστάσια. Αφού δηλώνει ότι οι εργασίες έχουν επιβραδυνθεί «αφού προτεραιότητα μας είναι η προστασία της υγείας των εργαζομένων» (κάτι που δεν αληθεύει, αυτό γίνεται για λόγους ανωτέρας βίας και όχι από δική τους πρωτοβουλία), παρακάτω διαβάζουμε (ακριβής αντιγραφή):
- “Πρόβλημα δημιουργείται από το ειδικό καθεστώς καραντίνας που έχει επιβληθεί στα νησιά και ενδέχεται να επιβληθεί και σε άλλες περιοχές αν παραστεί ανάγκη. Πιθανή ειδική ρύθμιση που θα επιτρέπει την μετακίνηση εργαζομένων θα είναι μια λύση, η αποτελεσματικότητα της οποίας θα πρέπει να διαπιστωθεί στην πράξη”.
- “Πιο δύσκολο φαίνεται το πρόβλημα της παύσης λειτουργίας των ξενοδοχείων, λόγω της αδυναμίας στέγασης των εργαζομένων που προκαλεί”.
- “Ακόμα πιο δύσκολο φαίνεται το πρόβλημα που δημιουργείται από την ανάγκη παρουσίας ξένων εργαζομένων που είναι υποχρεωτική για την επίβλεψη και το συντονισμό της εγκατάστασης και την έναρξη λειτουργίας των ανεμογεννητριών (commissioning) από την προμηθεύτρια εταιρεία. Έως τώρα το πρόβλημα, όπου έχει εμφανιστεί, έχει προσωρινά αντιμετωπιστεί με την άφιξη στελεχών από χώρες που δεν αντιμετώπιζαν μεγάλο πρόβλημα COVID-19 (σ.σ. ποιες είναι αυτές;). Φυσικά, η κατάσταση επιδεινώνεται εξαιτίας των περιορισμών όσων αφικνούνται από το εξωτερικό”.
- “Υφίστανται τα προβλήματα μετακίνησης και διαμονής των εργαζομένων που αναφέρθηκαν (ειδικά σε νησιωτικές περιοχές ή και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, αν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις εντατικοποιηθούν)”.
- “Ιδιαίτερα προβλήματα θα υπάρξουν σε περίπτωση σημαντικότερης βλάβης που θα απαιτήσει αντικατάσταση κάποιου βασικού τμήματος της ανεμογεννήτριας παρουσία ξένων στελεχών της προμηθεύτριας που έχει παράσχει και τις σχετικές εγγυήσεις”.
Τα παραπάνω δημιουργούν κάποια ερωτήματα:
Υπάρχει κάποιος έλεγχος covid-19 στους εργαζόμενους των εταιρειών αυτών, που μετακινούνται σε όλη την Ελλάδα με κίνδυνο να διασπείρουν τον ιό;
Υπάρχει κάποιος ειδικός κανονισμός λειτουργίας σε σχέση με τον covid-19 στα εργοτάξια;
Συνεχίζουν να έρχονται αλλοδαποί ειδικευμένοι εργάτες και τεχνικό προσωπικό; Αν ναι ελέγχονται για covid-19 ή μπαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα; Που διαμένουν;
Ποιες είναι οι χώρες όπου ο covid-19 δεν έχει δημιουργήσει πρόβλημα και συγχρόνως διαθέτουν το ανάλογο προσωπικό; Η Δανία; Η Γερμανία;
Γίνονται μετακινήσεις εργαζομένων στα νησιά και με τι καθεστώς; Υπάρχει κάποια ειδική ρύθμιση;
Τέλος η επιστολή κλείνει με το καλύτερο (οι υπογραμμίσεις δικές μας):
“Πέραν των ανωτέρω προβλημάτων η κρίση COVID-19 δημιουργεί κίνδυνο για τη ρευστότητα του ΕΛΑΠΕ. Δυστυχώς λόγω των τεχνικών-λογιστικών διευθετήσεων που εφαρμόζονται στην Ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά καταλήγει, ασύμμετρα, σε αδίκως αυξημένο ταμειακό έλλειμα στον ΕΛΑΠΕ. Για αυτό θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα όποια μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών ή των προμηθευτών να μην επιβαρύνουν άδικα και ανισότιμα τον ΕΛΑΠΕ. Περαιτέρω, ο κίνδυνος αυξάνεται λόγω της πτώσης της ΟΤΣ και της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων ως επακόλουθο της μείωσης της δραστηριότητας“.
Με απλά λόγια η ΕΛΕΑΤΕΝ ανησυχεί, γιατί η μείωση της ζήτησης ενέργειας (λόγω της μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας), ρίχνει τις τιμές των «ενεργειακών εμπορευμάτων» και άρα μειώνει τα έσοδα τους, ενώ η ολοένα και αυξανόμενη αδυναμία νοικοκυριών, καταστημάτων αλλά και επιχειρήσεων που μέσω της κατανάλωσης τους επιδοτούν την «πράσινη» ενέργεια, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους (απλήρωτοι λογαριασμοί), επιτείνει τους φόβους της. Και με περίσσεια κοινωνική ευθύνη ζητά από το Κράτος «τα όποια μέτρα ανακούφισης» των πληττόμενων από τον covid-19 να μην απειλήσουν τα κέρδη της.
Κάθε λογικός και κοινωνικά ευαίσθητος άνθρωπος μπορεί να καταλάβει αρκετά και να βγάλει τα συμπεράσματα του από τον τρόπο που λειτουργεί και πράττει το συγκεκριμένο lobby, αλλά και για τους σκοπούς του (και που για να είμαστε δίκαιοι δεν αποτελεί εξαίρεση).
Από τη μεριά μας, σαν ευαίσθητοι και υπεύθυνοι πολίτες ρίχνουμε την ιδέα: ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να αυξήσουμε την κατανάλωση. Την Τετάρτη 1/4 στις 9 το βράδυ, συμβολικά, ας ανοίξουμε όλοι, όλα τα φώτα των σπιτιών μας, ας βάλουμε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές να δουλέψουν, ας δείξουμε στους σωτήρες του πλανήτη ότι δεν είναι μόνοι. Ότι τώρα στα δύσκολα είμαστε δίπλα τους.