Μεγάλη συγκέντρωση / διάσχιση για τη σωτηρία του Βερμίου.

Vermio-SOS
Τα αλπικά λιβάδια και δάση του Βερμίου. Αυτά σκοπεύουν να τα μετατρέψουν σε βιομηχανική ζώνη. φωτό: Ν. Τούσιας

Το Βέρμιο, για όσους δεν το έχετε επισκεφτεί, είναι ένα ομαλό βουνό με υψόμετρο λίγο πάνω από 2000μ. και φημίζεται για τα δροσερά δάση του και τα ατελείωτα ομαλά αλπικά λιβάδια του, ενώ από εκεί περνά και το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.

Αυτόν τον υπέροχο τόπο (που μεταξύ άλλων είναι βιότοπος αρκούδας, λύκου κλπ. έχει ενδημική χλωρίδα και υπάγεται και σε καθεστώς natura 2000) έχει ξεκινήσει να τον καταστρέφει η αιολική βιομηχανία. Ήδη έχουν εγκατασταθεί αιολικά εργοστάσια και ετοιμάζεται η επέκταση τους σε όλη την κορυφογραμμή, ενώ στα σχέδια των εταιρειών ενέργειας είναι η κατασκευή Φ/Β βιομηχανιών έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων, για την ακρίβεια 11000 και μάλιστα περιφραγμένων! Ναι πάνω στα αλπικά λιβάδια στα 2000μ. υψόμετρο! Ήδη τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε η κατασκευή υποσταθμού, απαραίτητου για όλα αυτά. Δηλαδή αυτό το τόσο όμορφο βουνό μετατρέπεται ταχέως σε βιομηχανική ζώνη!

Οι εργασίες για την κατασκευή υποσταθμού στα αλπικά λιβάδια ξεκίνησαν τις προηγούμενες ημέρες.

Απέναντι σε αυτές τις ζοφερές προοπτικές βρίσκονται πολίτες από τις γύρω περιοχές (Νάουσα, Βέροια κλπ.) που έχουν συστήσει τη συλλογικότητα Βέρμιο SOS και παλεύουν αν όχι να αποτρέψουν, τουλάχιστον να περιορίσουν την καταστροφή και ένας από τους τρόπους είναι να γίνει το πρόβλημα ευρύτερα γνωστό. Στα πλαίσια αυτά το Βέρμιο SOS διοργανώνει μια μεγάλη συγκέντρωση – διάσχιση που θα περάσει απ’ όλα τα σημεία που σχεδιάζεται να καταστραφούν.

Vermio SOS Η συνολική απόσταση είναι 80χλμ τα οποία θα απαιτήσουν 4 ημέρες, από 21 έως και 24/9. Σημείο εκκίνησης και συνάντησης είναι το χωριό Καστανιά, στην Παναγία Σουμελά Βερμίου όπου θα υπάρχει υποδοχή από την προηγούμενη ημέρα (20 Σεπτεμβρίου). Την πρώτη ημέρα θα πραγματοποιηθεί το κομμάτι Καστανιά-Ξηρολιβαδο (που θα περάσει μέσα από τις ανεμογεννήτριες που ήδη υπάρχουν) συνολικής απόστασης 18χλμ, όπου θα γίνει διανυκτέρευση και ανοιχτή συνάντηση-συγκέντρωση με τους κατοίκους του χωριού που ανησυχούν για την επέκταση της αιολικού εργοστασίου που ήδη υπάρχει.

Διαβάστε ακόμα:  21 πεζοπόροι απέναντι σε 350 ανεμογεννήτριες!
Vermio. Lillium
Υπέροχο Lillium σε αλπικό λιβάδι.

Την δεύτερη ημέρα θα πραγματοποιηθεί το κομμάτι Ξηρολίβαδο – Χιονοδρομικο Κέντρο Σελίου συνολικής απόστασης 21χλμ, όπου θα γίνει διανυκτέρευση έξω από το “Καταφύγιο Σέλι”. Αυτά τα κομμάτια των δυο πρώτων ημερών είναι υποψήφια για Φ/Β.
Την τρίτη ημέρα θα γίνει διάσχιση από Χ/Κ Σέλι έως Καλύβια Ροδοχωρίου, συνολικής απόστασης 18χλμ. Θα περάσει μέσα από τα Πριόνια και τον λάκκο που χωρίζει το Άνω Βέρμιο με το Κάτω, περνώντας από το χωριό Άνω Σέλι. Μια μικρογραφία της Βάλιας Κάλντα στην κυριολεξία. Διανυκτέρευση στον οικισμό Καλύβια Ροδοχωρίου (περιοχή Σιδεράκι) στα 1850μ. Την τελευταία ημέρα θα γίνει το τελικό κομμάτι Καλύβια – Πύργοι, απόστασης περίπου 21χλμ,περνώντας από τις υψηλότερες κορυφές του Βερμίου, Χαμίτη, Τσανακτσί και Μαύρη Πέτρα.

Vermio SOS
Η υπέροχη αυτή διάσχιση είναι ευκαιρία να γνωρίσετε το βουνό, να συνειδητοποιήσετε το πρόβλημα και να το επικοινωνήσετε σε ακόμα περισσότερους. Πληροφορίες και περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του SOS Βέρμιο (πατήστε εδώ), καθώς και στο τηλέφωνο: 6976321172 (Νίκος Τούσιας).


Αλλά έρθετε δεν έρθετε, οι άνθρωποι του SOS Βέρμιο χρειάζονται και οικονομική στήριξη γιατί οι δικαστικές διαμάχες, οι ανακοπές, οι αγωγές κλπ. κλπ. έχουν έξοδα και μάλιστα πολλά. Οπότε καλό είναι να ενισχύσουμε τον αγώνα τους αγοράζοντας t-shirt (τηλ. Επικοινωνίας: 6978008714 – Σοφια).

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...