Μαγειρική στην ορειβατική σκηνή σας.

Μαγειρέψτε με ασφάλεια στον προθάλαμο

mageirevontas kapou sta agrafa
Μαγειρεύοντας κάπου στα Άγραφα.

Kανονικά, κανείς δεν πρέπει να μαγειρεύει  στον προθάλαμο μιας ορειβατικής σκηνής. Ανεπίσημα, όλοι οι βετεράνοι των κρύων και υγρών συνθηκών, όταν έχει δυνατό αέρα το κάνουν. Το κάνετε ή θα το κάνετε κι εσείς (κι εμείς). Αν όμως δεν προσέξετε, κινδυνεύετε από σοβαρά εγκαύματα, να λιώσει η σκηνή σας ή να δηλητηριαστείτε από μονοξείδιο του άνθρακα. Σας δίνουμε κάποιες συμβουλές για το πώς να τα αποφύγετε:

  1. Βεβαιωθείτε ότι ο προθάλαμός σας είναι προσανατολισμένος προσήνεμα, έτσι ώστε το μονοξείδιο του άνθρακα να φεύγει και όχι να μπαίνει στη σκηνή σας.
  2. Οργανώστε όλα τα συστατικά και τα τρόφιμα πριν μαγειρέψετε, ώστε να μειώσετε την ανάγκη να προσπαθείτε να φτάσετε οτιδήποτε πάνω από το γκαζάκι. Ειδοποιήστε τους σκηνοσυντρόφους σας όταν είστε έτοιμος να αρχίσετε το μαγείρεμα, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να περάσει κανείς μέσα από τον προθάλαμο για να πάει τουαλέτα ενώ μαγειρεύετε.
  3. Σταθεροποιήστε τη μαγειρική σας εστία πάνω σε στέρεο, επίπεδο βράχο.
  4. Αν χρησιμοποιείτε μαγειρική εστία υγρών καυσίμων, ξέρετε ήδη ότι το άναμμα της χρειάζεται ζέσταμα και αυτό προκαλεί μια -πολλές φορές- απότομη και ανεξέλεγκτη ανάφλεξη. Αποφύγετε τη μαγειρική με αυτήν ακόμα και μέσα στον προθάλαμο. Αν παρ’ όλα αυτά το επιχειρήσετε, να είστε τρομερά προσεκτικοί ώστε να μη φτάσουν πολύ ψηλά οι φλόγες όταν την ανάβετε (ή ανάψτε την πρώτα έξω ακριβώς από τον προθάλαμο). Ανοίξτε το φερμουάρ του προθαλάμου και έχετε ένα καπάκι σκεύους έτοιμο να προστατέψει τη σκηνή από ξεσπάσματα της φωτιάς. Έχετε ένα μπουκάλι νερό κοντά σας για να σβήσετε τις όποιες ανυπάκους φλόγες.
  5. Ανοίξτε τα φερμουάρ του προθαλάμου όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες (ακόμα και λίγα εκατοστά μπορούν να βοηθήσουν) για να αποφύγετε τη συσσώρευση μονοξειδίου του άνθρακα. Όσο περισσότερη ώρα λειτουργεί η εστία, τόσο πιο σημαντικό είναι αυτό. Ποτέ μη μαγειρεύετε μέσα στη σκηνή, όσο άβολα και να είναι έξω.
  6. Όταν τελειώσετε το μαγείρεμα αποσυνδέστε και βγάλτε έξω τη φιάλη καυσίμου. Μια μικρή διαρροή αρκεί για να μη ξυπνήσετε ποτέ.
Διαβάστε ακόμα:  Για μια μονοήμερη πεζοπορία, τι να βάλω στο σακίδιο;

Και μην παίρνετε αυτές τις συμβουλές ελαφρά. Αν το κάνετε τελικά, να έχετε πάντα στο νου σας ότι, ότι φοράτε και κουβαλάτε είναι νάιλον ή σωστότερα βρίσκεστε μέσα σε μια μάζα από νάιλον. Από το θερμοεσώρουχο σας, μέχρι τις μπότες και τις γκέτες σας. Και το νάιλον αρπάζει και λιώνει σε dt χρόνο.

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.