Κυνηγώντας το Όνειρο – Σε δυο ακόμα 8άρες φιλοδοξεί να ανέβει ο Α. Συκάρης

Δυο ακόμα 8άρες θα προσπαθήσει φέτος την άνοιξη να προσθέσει στο παλμαρέ του ο Αντώνης Συκάρης: το Lhotse (8516μ.) και το Makalu (8485m.), 4η και 5η αντίστοιχα ψηλότερες κορυφές του πλανήτη. Η αποστολή του θα ξεκινήσει στις 8/4 και η λήξη της αναμένεται στις αρχές Ιουνίου.

Ο Αντώνης Συκάρης έχει ήδη πατήσει στα Everest (2017), Kangchenjunga (2018) και Manaslu (2017), έχει μια αποτυχημένη προσπάθεια στο Dhaulagiri και είναι αυτή τη στιγμή ο πιο έμπειρος και με τη μεγαλύτερη δράση και επιτυχίες στα Ιμαλάια, έλληνας ορειβάτης.
Τα Lhotse και Makalu, έχoυν σκαρφαλωθεί από τον Χάρη Κυριακάκη, ο οποίος έχασε τη ζωή του στην κατάβαση από το δεύτερο (26/5/10), ενώ το Makalu το έχει ανέβει και ο Αλ. Αραβίδης (19/5/14).
Η όλη προσπάθεια είναι υπό την αιγίδα του Σύνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών, της ΕΟΟΑ και της ΓΓΑ.

Λίγα λόγια για τα δύο βουνά

Lhoche 8.511m

lhotse anevenontas.gr
Η διαδρομή και τα camp για το Lhotse (8513m.)

Το Λότσε (Νεπαλικά: ल्होत्से; 洛子峰 Luòzǐ Fēng, =ལྷོ་རྩེ Lhozê) είναι το τέταρτο υψηλότερο βουνό στη Γη και συνδέεται με το Έβερεστ μέσω του Νότιου Περάσματος. Η λέξη Λότσε σημαίνει ‘Νότια Κορυφή’ στα Θιβετιανά. Εκτός από την κύρια κορυφή του 8.516m(Ανατολικά) υπάρχει το Μεσαίο Λότσε 8.414 m και το Λότσε Σαρ 8.383 m. Βρίσκεται δε στα σύνορα μεταξύ του Θιβέτ της Κίνας και της περιοχής Κούμπου του Νεπάλ.
Το Όρος Λότσε κατάκτησαν για πρώτη φορά οι Ελβετοί Ernst Reiss και Fritz Luchsinger που συμμετείχαν σε ελβετική αποστολή την 18 Μαΐου 1956.
Περιγραφή βουνού
Η διαδρομή από το Bace camp μέχρι τα 7.800m είναι η ίδια με αυτήν του Έβερεστ αλλά από εκεί και ψηλότερα προς το camp-IV γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη λόγω του πλήθους των πτώσεων βράχων.
To Lhoche έχει ποσοστό θνησιμότητας 2.45% για αυτούς που κατάφεραν να φθάσουν στην κορυφή.

Makalu 8.485m

anevenontas makalu
Η διαδρομή και τα camps για το Makalu (8485μ.)

Το όρος Μακαλού (στην Νεπαλεζική γλώσσα मकालु) είναι το πέμπτο ψηλότερο βουνό στη Γη, με υψός 8.485m και βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του όρους Έβερεστ, στα σύνορα Κίνας και Νεπάλ. Η μορφή του Μακαλού μοιάζει με αυτή μιας τετράπλευρης πυραμίδας. Το όνομα Μακαλού σημαίνει «μαύρο βουνό». Το όρος Μακαλού κατέκτησαν για πρώτη φορά οι Γάλλοι Λιονέλ Τερέ και Ζαν Κουζί που συμμετείχαν σε μια γαλλική αποστολή, στις 15 Μαΐου 1955
Περιγραφή του βουνού
Μόνο 5 απο τις 16 πρώτες αποστολές κατάφεραν να φθάσουν στην κορυφή του Makalu που έχει πολύ απαιτητικές ορθοπλαγιές στενές και κόψεις. Από τα 8.000m και πάνω παρουσιάζει μεγάλη τεχνική δυσκολία και το σκαρφαλώμα γίνεται σε μικτό πεδίο βράχου και πάγου.
Το Makalu εχει ποσοστό θνησιμότητας 10.34% για αυτούς που κατάφεραν να φθάσουν στην κορυφή.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...