Ξεκίνησε η προσπάθεια του Συκάρη στο Dhaulagiri

dhaulagiri

Ξεκίνησε η προσπάθεια του Αντώνη Συκάρη στο Dhaulagiri και ήδη έχει ξεκινήσει το trekking για το Base Camp (4750μ.) στο οποίο θα βρεθεί σε περίπου 5-6 ημέρες.

Η πρόσβαση για το BC δε θα γίνει από την ανατολική πλευρά του βουνού (διαδρομή που είχαν ακολουθήσει οι δυο ελληνικές αποστολές του 98), αλλά από τη δυτική και τη βόρεια, διαδρομή που είναι ένα μια από τις ομορφότερες στην περιοχή.

antonis sykaris
Αντώνης Συκάρης και Dawa Sherpa.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η όλη προσπάθεια του Συκάρη δε γίνεται στα πλαίσια κάποιας εμπορικής αποστολής. Ο Αντώνης θα έχει σχοινοσύντροφο τον Dawa Sherpa (31χρ.), έναν μάγειρα και έναν βοηθό στο BC, καθώς και τρεις porters για το κουβάλημα μέχρι το BC. Όλη η ανάβαση και το στήσιμο των κατασκηνώσεων θα γίνει από τους δυο ορειβάτες.

Ευχόμαστε ολόψυχα καλή ανάβαση και επιστροφή, σε αυτήν την αξιοσημείωτη προσπάθεια, σε ένα βουνό με ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική ορειβασία.

Και μερικά στατιστικά

Από τον Μάιο του 1960 της πρώτης ανάβασης (από τέσσερις Ελβετούς έναν Αυστριακό
έναν Γερμανό και δύο Νεπαλέζους) και στα 59 χρόνια που ακολούθησαν (το Μάιο του 2020 συμπληρώνονται τα 60 χρόνια), έχουν φθάσει μέχρι σήμερα στην κορυφή:

  • συνολικά 539 ορειβάτες
  • 36 γυναίκες (μόνο)
  • 6 σε ηλικία πάνω από 55 ετών (57, 58, 59, 60 και ο μεγαλύτερος 64 ετών).

Ακόμα:

  • Ογδόντα πέντε (85) ορειβάτες έχουν χάσει την ζωή τους στην προσπάθεια τους να φθάσουν στην κορυφή (δυο από αυτούς Έλληνες).
  • Σαράντα ένα ( 41 ) από αυτούς, έχουν κτυπηθεί από χιονοστιβάδες και είκοσι ένας (21) έχουν χαθεί από πτώσεις, ενώ οι υπόλοιποι είκοσι τρείς (23) από άλλες αιτίες!!!

Τέλος μόνο έξη ορειβάτες ανέβηκαν φθινόπωρο το 2017 και πρέπει να πάμε πίσω στο 2005, όπου ανέβηκαν άλλοι οκτώ.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...