Κοσμοσυρροή για άλλη μια χρονιά στο Everest: εκατοντάδες στην κορυφή, κάμποσοι νεκροί, αλλά και μια Ελληνική ανάβαση.

everest south col
DOMA SHERPA/AFP/Getty Images

Κοσμοσυρροή και φέτος στο Everest. Τις τελευταίες μέρες που ξεκίνησε το παράθυρο καλοκαιρίας, οι περίπου 500 πελάτες των εταιρειών ανάβασης (και οι περίπου 500 sherpas που τους συνοδεύουν) ξεκίνησαν την πυρετώδη ανάβαση προς την κορυφή. Όλες οι εταιρείες ανακοινώνουν από τις 17/5 επιτυχείς αναβάσεις των πελατών τους, που ο συνολικός αριθμός τους υπολογίζεται σε πάνω από 200, ένα πραγματικά εντυπωσιακό νούμερο (υπολογίζονται και αυτοί που έκαναν το γειτονικό Lhotse). Άλλοι τόσοι, ίσως και περισσότεροι, είναι οι sherpas που τους οδηγούν. Μια πολύ εντυπωσιακή οπτική δίνει το timelapse του φωτογράφου Sandro Gromen-Hayes. Μέχρι και σήμερα, που ουσιαστικά η σεζόν έχει κλείσει, τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια αυτή.

Φέτος, μέσα σε αυτούς τους εκατοντάδες βρίσκεται και ένας Έλληνας, ο Μάριος Γιαννάκου. Ο Μάριος, αθλητής μεγάλων αποστάσεων, χωρίς καμιά πρότερη ορειβατική εμπειρία, συμμετείχε σε ομάδα της εταιρείας Asian Trekking και σύμφωνα με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, νωρίς το πρωί της 19/5, κατάφερε να κάνει κορυφή.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...