Κολλάει στο βουνό; Θα πεθάνουμε μπροστά στην οθόνη; (η αυθαιρεσία της εξουσίας).

Λίγη ώρα μετά την αναδημοσίευση της είδησης που έκανε το γύρο του διαδικτύου, για πρόστιμα σε πεζοπόρους στο Πήλιο, λάβαμε μήνυμα από έναν από τους πεζοπόρους που «εκινούντο ασκόπως», ο οποίος μας έδωσε την πραγματική εικόνα του περιστατικού.

Πράγματι χθες στο Πήλιο υπήρχαν αρκετοί πεζοπόροι. Πολλοί ξεκίνησαν την πεζοπορία από τη Μακρινίτσα, το γνωστό χωριό λίγα χιλιόμετρα πάνω από το Βόλο. Ήταν τόσο ανεξάρτητοι, όσο και κάποιοι μέλη συγκεκριμένου συλλόγου του Βόλου, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του. Όλοι τους ήρθαν ανεξάρτητα, σε διαφορετικούς χρόνους, με τα δικά τους μέσα και αφού πάρκαραν σε πάρκινγκ έξω από το χωριό ξεκίνησαν την πεζοπορία. Όπως όλοι ξέρουμε η πεζοπορία, ακόμα και αν ονομάζεται «ομαδική», είναι αδύνατον να γίνει στ’ αλήθεια ομαδικά, αφού όλοι «σκορπάνε» σε μεγάλο μήκος του μονοπατιού, που μπορεί να είναι ακόμα και μια ώρα απόσταση ο πρώτος από τον τελευταίο.

Μετά από καταγγελία στην Αστυνομία, οι πεζοπόροι στην επιστροφή τους βρήκαν να τους περιμένουν στο πάρκινγκ τρία περιπολικά και ένα τζιπ της ασφάλειας. Και οι αστυνομικοί προχώρησαν σε επιβολή προστίμων σε κάποιους από αυτούς (όσοι είχαν την ατυχία να πέσουν πάνω τους προφανώς), χωρίς να ελέγξουν την εγκυρότητά των απαραίτητων εγγράφων με τα οποία ήταν εφοδιασμένοι όλοι. Σταμάτησαν τη διαδικασία λόγω της έντονης διαμαρτυρίας τους, που τελικά συνεχίστηκε με μεταφορά στο τμήμα της Ανακασιάς.

Με τα πολλά, οι αστυνομικοί στήριξαν την επιβολή του προστίμου στο ότι είχαν περάσει πολλές ώρες από όταν στάλθηκαν τα sms και οι δηλώσεις μετακίνησης, χωρίς όμως να διευκρινίζουν για πόσες τελικά ώρες επιτρέπεται η «σωματική άσκηση». Στο δε πρόεδρο του συλλόγου, προφανώς επειδή δεν έκρυψε την ιδιότητα του (και γιατί θα έπρεπε να το κάνει;), έκοψαν πρόστιμο, εφ’ όσον τον θεώρησαν «οργανωτή»!!!. Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν υπήρχε εδώ κάποια κλασική πεζοπορική εκδήλωση συλλόγου (πούλμαν κλπ), ούτε κάποιο οργανωμένο ραντεβού ή ομαδική εκδήλωση.

prostimo covid
Είσαι πρόεδρος συλλόγου; 5000.

Αξίζει επίσης να διαβάσουμε και την εκδοχή των γεγονότων από τον «οργανωτή» πρόεδρο:

Όταν ξεκίνησε η ιστορία με τον covid, εδώ και ένα χρόνο, δύο στόχους θέσαμε σαν σύλλογος και σαν άτομα.
α) να μη γίνει κανένας, άθελά του, αιτία μετάδοσης της πανδημίας έστω και σε ένα άτομο. Γι ‘αυτό το λόγο διακόψαμε κάθε ομαδική δράση, πριν καν χρειαστεί να θεσμοθετηθεί αυτό.
β) να μην εγκαταλείψει ούτε ένας από εμάς την ατομική άθληση και την άσκηση. Αν είναι δυνατό, να την κάνει 365 ημέρες τον χρόνο, καθώς είναι ο ορισμός της υγείας, ένα άτυπο “εμβόλιο”, που το ξέρουν όσοι ακολουθούν τον αθλητισμό ως τρόπο ζωής.
Γι’ αυτό δεν επιλέξαμε την “εύκολη λύση” της διακοπής των πάντων, αλλά κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για τη συνέχιση όλων. Πάντα, αποκλειστικά και μόνο σε ατομικό επίπεδο. Όπως κάναμε και χθες, στην ατομική πεζοπορία Μακρινίτσα – Χάνια – Δυτικό Καταφύγιο κ.α., διάρκειας για εμένα 9 ωρών. Άλλοι κάνανε 7 ώρες, άλλοι 10. Άλλος γύρισε στα μισά, ξέρει καλύτερα πως είναι οι πεζοπορίες, όποιος ασχολείται με την δραστηριότητα όπου και να θέλεις να κινηθείς σε “συνάθροιση”, είναι αδύνατο. Οι ειδικοί δεν ξέρουν ότι και να θέλεις να κάνεις ομαδική πεζοπορία δεν γίνεται λόγω της στενότητας των μονοπατιών, ενώ αγνοούν και το ότι στις πεζοπορίες είναι υποχρεωτικό να κινούνται αρκετά άτομα για λόγους ασφαλείας σε απόσταση πχ ενός χιλιομέτρου, με συνέπεια να μας αναγκάζουν να πορευόμαστε μόνοι, θέτοντας κάθε φορά σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλειά μας.
Όταν επιστρέψαμε στη Μακρινίτσα εγώ και φίλος συναθλητής (μέχρι τρεις επιτρέπεται στην άσκηση, μέχρι 100 στις συναθροίσεις, δύο ήμασταν), είδαμε περιπολικό. Και επειδή καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, πήγαμε προς αυτό. Που να ξέραμε ότι κάποιος έκανε καταγγελία για ομαδική δράση. Οι άλλοι που πήγαν σε άλλα μέρη ανά ένας ή δύο, θεωρούνται σύνολο κατά τους ειδικούς (?).
Το αποτέλεσμα ήταν πρόστιμο 300 ευρώ στον συναθλητή, και σύλληψη για εμένα μετά συνοδείας προστίμου 5.000 ευρώ καθότι τυγχάνω πρόεδρος του ….. Το ακόμη πιο κρίμα είναι ότι πρόστιμο έφαγαν και άλλοι 4 πεζοπόροι, τελείως άσχετοι με εμάς, που κατέφθασαν λίγα λεπτά μετά τον τερματισμό μας και τους πήραμε στον λαιμό μας…».

Δυστυχώς, παρατηρείται για άλλη μια φορά, η ασάφεια, η αυθαιρεσία, ο παραλογισμός και τα δυο μέτρα και δυο σταθμά που ισχύουν εδώ και μήνες, τα οποία τελικά δυναμιτίζουν κάθε καλοπροαίρετη και υπεύθυνη στάση των πολιτών απέναντι στην πανδημία, τις συνέπειες της οποίας, υφίστανται τελικά αυτοί και μόνο.

Τα στοιχεία του προέδρου του συλλόγου είναι στη διάθεση του Ανεβαίνοντας. Δε δημοσιοποιούνται γιατί ο Σύλλογος θα βγάλει τις επόμενες ώρες ανακοίνωση.
SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...