Όπως κάθε δραστηριότητα, έτσι και η πεζοπορία απαιτεί ενέργεια και το να τροφοδοτούμε σωστά το σώμα μας με αυτή την ενέργεια, είναι πολύ σημαντικό. Πολύ συχνά με ρωτάνε τι πρέπει να τρώει κάποιος στο μονοπάτι σε μια ολοήμερη πεζοπορία, αλλά και τι κολατσιό κουβαλάω μαζί μου. Υπάρχουν πολλές επιλογές για έναν πεζοπόρο και σε αυτό το κείμενο, θα αναφερθώ στις πιο δημοφιλείς, αλλά και σε κάποιες προσωπικές προτιμήσεις.
Όταν ετοιμάζουμε το κολατσιό της πεζοπορίας μας, θα πρέπει να αποκλείσουμε τις τροφές που περιέχουν πολύ λίπος και αυτό γιατί ο οργανισμός μας θα αργήσει να το μετατρέψει σε ενέργεια (οπότε θα μας είναι άχρηστο), ενώ χρειάζεται και αρκετό νερό γι’ αυτό.
ΦΡΟΥΤΑ
Σκέφτεστε κάτι πιο θρεπτικό και υγιεινό από τα φρούτα; Για να είμαι ειλικρινής, ούτε εγώ, αλλά ούτε και ο γιος μου όταν ήταν παιδί. Ας πούμε η μπανάνα: με κάτι παραπάνω από 100 θερμίδες, είναι καλή πηγή καλίου και λόγω του αμύλου που περιέχει, σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι. Βέβαια μια μπανάνα που διέσχισε το μισό πλανήτη για να τη φάτε εσείς, δεν είναι και τόσο οικολογική πρακτική, αφήστε που ποιος ξέρει πόση χημεία έχει φάει για να αντέξει τέτοιο ταξίδι. Αλλά υπάρχουν και άλλα φρούτα: μήλα, πορτοκάλια, αχλάδια και βέβαια υπάρχουν και τα αποξηραμένα φρούτα όπως τα σύκα, οι σταφίδες, τα βερίκοκα, οι χουρμάδες και τόσα ακόμα, που είναι από τις πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές που έχουμε, αποτελώντας την καλύτερη εναλλακτική των επεξεργασμένων τροφών με ζάχαρη, αλλά και έναν πολύ καλό τρόπο για να λάβουμε τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και θερμίδες στο μονοπάτι. Αλλά τα φρούτα, φρέσκα ή όχι, έχουν ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα: ότι περισσέψει (κουκούτσια και φλούδια), είναι βιοδιασπώμενο και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.
MIX
Ένα σακουλάκι με mix από ξηροκάρπια είναι η αγαπημένη μου λύση. Εγώ τη φτιάχνω μόνος μου και το συνιστώ και σε σας, αλλά κάποιος που βαριέται ή είναι βιαστικός, μπορεί να τα αγοράσει και από το super market. Αυτό το mix αποτελείται από φουντούκια, μύγδαλα, φιστίκια και σταφίδες (αλλά εδώ οι προσωπικές προτιμήσεις μπορούν να δώσουν πολλούς συνδυασμούς) και είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και υδατάνθρακα. Θα σας τροφοδοτήσει με ενέργεια όλη τη μέρα, με μόνο μειονέκτημα τα σχετικά πολλά λιπαρά και τις ίσως περισσότερες από αυτές που χρειάζεστε θερμίδες.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΕΛ
Τα ενεργειακά τζελ, είναι πολύ δημοφιλή σε δρομείς και ποδηλάτες, αλλά στην περίπτωση μας είναι μάλλον άχρηστα. Θα σας τροφοδοτήσουν με μια πολύ μεγάλη ποσότητα υδατάνθρακα, αλλά θα χρειαστείτε ταυτόχρονα και πολύ νερό, αλλιώς δε δουλεύουν. Στο περπάτημα δεν τα συνιστώ, γιατί δε βρίσκω νόημα στην τόσο μεγάλη δόση υδατανθράκων, εκτός αν είναι χειμώνας και πρέπει να ανεβείτε γρήγορα μια χιονισμένη πλαγιά. Εννοείται ότι δεν τα δίνουμε ποτέ σε παιδιά.
ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΤΕΛΙΑ
Οι μπάρες δημητριακών έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια και πραγματικά δεν έχουν κανένα μειονέκτημα, χρειάζεται όμως να ελέγχετε τα συστατικά τους: πολλοί κατασκευαστές προσθέτουν τόσο ζάχαρη και αλάτι, που παύουν να είναι υγιεινές. Εγώ στη θέση τους προτιμώ να έχω ένα παστέλι μελιού (μελάτο). Δε χρειάζεται να σας αναλύσω τα προτερήματα του. Το παστέλι είναι από τις καλύτερες και πιο γευστικές τροφές στο μονοπάτι, αφού προσφέρει απλόχερα ενέργεια, χωρίς κανένα μειονέκτημα.
ΨΩΜΟΤΥΡΙ
Όλα τα παραπάνω είναι πολύ καλά για μια πεζοπορία 3-4 ωρών, αλλά αν περπατήσετε παραπάνω, πόσο γλυκό μπορείτε να φάτε; Πόσα ξηροκάρπια, πόσα φρούτα, πόσες μπάρες ή παστέλια; Οπότε ακολουθήστε την αγαπημένη μου λύση: βρείτε ένα σημείο με ωραία θέα και βγάλτε από το σακίδιο ένα κομμάτι σκληρό τυρί (που διατηρείται αλλά και συσκευάζεται εύκολα) και ένα κομμάτι ψωμί κατά προτίμηση βαρύ, με προζύμι. Με ψωμοτύρι ο άνθρωπος μπορεί να περπατά για μέρες και μέρες ακούραστα.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι κάποια ιερή και απαραβίαστη λίστα, αλλά οι πιο δημοφιλείς λύσεις διατροφής σε μια ημερήσια πεζοπορία. Αν έχετε κάποια άλλη ιδέα, αφήστε την στα σχόλια από κάτω.
Καλές αναβάσεις!