Κλειστό θα παραμείνει φέτος το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας;

katafygio petrostrouga

Στον αέρα βρίσκεται η λειτουργία του καταφυγίου στην Πετρόστρουγκα. Αιτία, η διαμάχη του Δήμου Δίου – Λιτοχώρου που είναι ο ιδιοκτήτης του καταφυγίου, με την ΕΟΔ που το διαχειρίζεται από το ξεκίνημα της λειτουργίας του το 2012. Ο Δήμος ισχυρίζεται ότι ο διαχειριστής δεν τήρησε τις ρήτρες που τον δέσμευαν να συντηρεί το κτίριο, ενώ σε αυτοψία που έγινε πέρσι το φθινόπωρο (αφού είχε κλείσει για χειμώνα) το κτίριο δε βρέθηκε στην πρέπουσα κατάσταση και έτσι απαιτεί την παράδοση του καταφυγίου «ως έχει», προκειμένου να προχωρήσει σε δημοπρασία.

Από τη μεριά της η ΕΟΔ υποστηρίζει ότι συντηρεί το κτίριο ανελλιπώς και με το παραπάνω όλα αυτά τα χρόνια, ότι κακώς έγινε η αυτοψία όταν το καταφύγιο είχε κλείσει, αφού οι προμήθειες και ο εξοπλισμός αποθηκεύονται και έτσι δεν απεικονίζεται η πραγματική κατάσταση των χώρων, είχε προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης για φέτος και πριν ξεκινήσει η σαιζόν (Μάης), ενώ σε κάθε περίπτωση απαιτεί τον κινητό εξοπλισμό (αλυσοπρίονα, προμήθειες κλπ.)

Η διαμάχη αυτή έχει ξεκινήσει το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα οι διαχειριστές του καταφυγίου, μπροστά στο αβέβαιο μέλλον από τι μια, αλλά και τις ανεπίσημες υποσχέσεις του Δήμου για διευθέτηση του προβλήματος από την άλλη, να μη δέχονται κρατήσεις ιδιωτών, αλλά μόνο εταιρειών (αφού οι εταιρείες κλείνουν πολλούς μήνες πριν). Σήμερα όλες αυτές οι κρατήσεις έχουν ακυρωθεί. Να σημειωθεί ότι το καταφύγιο βρίσκεται σχεδόν στη μέση της κλασικής ανάβασης “Μπάρμπα – Οροπέδιο Μουσών” και έτσι είναι ο απαραίτητος σταθμός ξεκούρασης, ενώ πολλοί το χρησιμοποιούσαν και για διανυκτέρευση.

Το θέμα θα συζητηθεί στη δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας και το αποτέλεσμα που θα βγει ίσως να μην είναι άσχετο με τα κονδύλια για «αναβάθμιση των ορειβατικών καταφυγίων» που αναμένουν στο Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας τους ενδιαφερόμενους, ενώ είναι άγνωστο αν υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από άλλους “μνηστήρες”. Μη ξεχνάμε ότι ο Όλυμπος πλέον δεν είναι ένα βουνό, αλλά ένα πολύ επικερδές τουριστικό προϊόν. Αναμένουμε λοιπόν.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...