Καταφύγιο Καταρράκτη Τζουμέρκων: ζητά τη βοήθεια μας και όλοι θα βγούμε κερδισμένοι από αυτό.

katafygio katarrakth tzoumerka

Όσοι από εσάς έχετε ανέβει στα εντυπωσιακά Τζουμέρκα από την πλευρά του Καταρράκτη, δίπλα στην πηγή Αγκάθι στα 1660μ. υψόμετρο, θα έχετε προσέξει ένα μεγάλο κτίσμα που έστεκε εγκαταλελειμμένο εδώ και πάνω από 20 χρόνια.

Αλλά επιτέλους από φέτος, μετά από πολύ τρέξιμο και δουλειά, το κτίσμα αυτό μεταμορφώθηκε σε ένα άνετο και σύγχρονο καταφύγιο, δίνοντας μας ακόμα μια δυνατότητα στο όμορφο αυτό βουνό.

Βέβαια η διαχείριση ενός καταφύγιου δεν είναι εύκολη δουλειά. Προϋποθέτει συνεχή παρουσία, έξοδα συντήρησης και τροφοδοσίας και τόσα ακόμα… Δυσκολίες που γίνονται αιτία τα περισσότερα από τα καταφύγια των βουνών μας να μένουν κλειστά ή να έχουν πολλές ελλείψεις.

Μια από τις μεγαλύτερες είναι η αγορά και μεταφορά καυσίμου για τον απαραίτητο φωτισμό. Φυσικά υπάρχει εναλλακτική και αυτή είναι η τοποθέτηση ηλιακών πάνελ, που προσφέρουν σχεδόν πλήρη αυτονομία αλλά και μειώνουν το κόστος. Όμως στοιχίζουν, στη συγκεκριμένη περίπτωση 16000 ευρώ και …λεφτά δεν υπάρχουν. Έτσι η διαχείριση του καταφυγίου μας κάνει μια πρόταση, αρκετά συμφέρουσα για όλους: να γίνουμε οι ίδιοι οι επισκέπτες χορηγοί –μικροί ή μεγάλοι – αυτού το project, ανταποδίδοντας την προσφορά μας με πολύ – πολύ χαμηλές τιμές όταν αποφασίσουμε να το επισκεφτούμε.

Ο διαχειριστής του καταφυγίου, Χρήστος Κορδούλας, περιγράφει το σκεπτικό του: «Το καταφύγιο να είναι πια ένα σύγχρονο μονωμένο και ασφαλές κτίριο, με υποδομή και εξοπλισμό που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από αντίστοιχα καταφύγια έξω από τα σύνορα της χώρας μας. Ένα πράγμα μένει ακόμη. Το να αποκτήσουμε ηλιακή ενέργεια ώστε το καταφύγιο να είναι ενεργειακά αυτόνομο, με όσο το δυνατόν μικρότερο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα, και πάντα διαθέσιμο να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε όσους θελήσουν κάποτε να το επισκεφτούν. Για να είμαι ειλικρινής, αυτή η σκέψη ήταν το έναυσμα να πάρω και την απόφαση να ζητήσω βοήθεια από άγνωστους ανθρώπους. Το καταφύγιο ανήκει σε όλους μας και θα είναι πάντα εκεί. Έχω απόλυτη επίγνωση του γεγονότος ότι θα είμαι ο διαχειριστής του για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Χρειάζονται 16.000 ευρώ. Θέλω τη βοήθειά σας για να τα καταφέρω και αυτό που μπορώ να σας προσφέρω για την καλή σας πίστη, θα είναι να φιλοξενηθείτε στο καταφύγιο. Σας βεβαιώνω πως αξίζει τον κόπο».

Τα ποσά των δωρεών είναι ατομικά αλλά και ομαδικά (παρέες και σύλλογοι), κυμαίνονται από 20 ευρώ και φτάνουν στα 2000. Εμείς αναφέρουμε ότι όσοι από εμάς βοηθήσουν, θα πάρουν «πίσω» την ικανοποίηση ότι βάλαμε ένα λιθαράκι γι’ αυτό το καταφύγιο και βέβαια αυτό θα είναι ανταποδοτικό, αφού όποιο ποσό και να δώσουμε τελικά, αυτό θα μας επιστραφεί με διανυκτερεύσεις, όπου μαζί με πρωινό και βραδινό, στη χειρότερη περίπτωση, το κόστος δε θα ξεπερνά τα 20 ευρώ/μέρα. Τι λέτε;

Όλο το project μπορείτε να το δείτε εδώ.

Επικοινωνία με το καταφύγιο εδώ.

Διαδρομές γύρω από το καταφύγιο εδώ.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...